"A félelem diktál a Fidesznek"

HírKlikk 2019. november 15. 12:24 2019. nov. 15. 12:24

Hiller István szerint a fideszes képviselők szélsőséges törvényjavaslatait már nem az erő, hanem a félelem diktálja. A kormánypárt megreccsent – fejtette ki véleményét a Klubrádió Esti gyors című műsorában az Országgyűlés MSZP-s alelnöke. A módosítások nem szétfeszíteni fogják az ellenzéket, hanem éppen összetartani, mert egymásra utalják a pártokat.

Egy törvénymódosítás az eddiginél is nagyobb pénzbüntetés kiszabását tenné lehetővé, a „renitens” ellenzékiek rendszabályozására. Ki lehetne tiltani őket még az épületből, sőt az irodaházból is, ahol általában a munkájukat végzik. S ha már úgysem szavazhatnak, a szavazati jogukat átruházhatnák egy másik képviselőre. Hiller István a Klubrádiónak nyilatkozva felhívta a figyelme arra, hogy ilyen lehetőség egy demokratikus országban nincs. A képviselő nem a csupán a maga, hanem több tízezer választója nevében is szavaz. Ha a társa helyett szavaz valaki, annak mandátumvesztéssel kellene járnia. Aztán vannak olyan érdekes részek is a javaslatban, hogy például a házelnök jelölhetné ki, hol szavazzon a képviselő titkosan.

Újabb szigorítás, illetve a képviselői jogok csorbítása, hogy csak előzetes egyeztetés után léphetnének be egy közintézménybe, amelynek ellenőrzése tulajdonképpen a feladataik közé tartozik. Hiller István szerint ezt az ötletet megint csak a félelem hozta elő. Például az MTVA székházában történt botrány kapcsán.

Az önkormányzati választások eredményére is igyekszik reagálni a Fidesz. Ha már elveszítette a választást, maradék erejével megpróbál mindent elvenni az önkormányzatoktól, amit csak tud. Világosan mutatja ezt az a javaslat, hogy az építéshatósági feladatokat, az építési osztályokat áttennék a kormányhivatalokhoz. Vagyis egy településnek semmi beleszólása nem lenne abba, hogy mit építenek a területén. Legyen az például egy stadion, vagy más megalomán építmény.

Hiller István szerint egyre többeknek kell megérteniük, hogy ez már megint nem egy győztes erő szisztematikus építkezése, hanem a félelem által vezérelt cselekvéssor. Az ellenzék óriási lehetőséget kapott az önkormányzati választásokon, és egy ésszerű összefogás a NER összeomlásához vezet.

Forrás: Klubrádió