A Fidesz az egyetlen párt, amely nem volt hajlandó emlékezni Trianonra

Föld S. Péter 2020. május 26. 12:07 2020. máj. 26. 12:07

Vajon emlékeznek-e még arra a Fidesz hívei – határokon innen és túl –, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990. június 4-én kivonult a parlamenti ülésteremből a trianoni megemlékezés egyperces néma gyászszünete alatt? Nem a baloldali MSZP tartotta kínosnak és károsnak megemlékezni a trianoni döntés 70. évfordulójáról, nem a ma nemzetellenesnek nevezett és hazaárulónak hazudott Szabad Demokraták Szövetsége, hanem Orbán Viktor pártja hagyta ott a megemlékezést.

A korabeli parlamenti jegyzőkönyvbe aznap a következőket jegyezték fel:

„Elnök: Tisztelt Képviselőtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen."

A parlament akkori elnökét Szabad Györgynek, Magyarország miniszterelnökét Antall Józsefnek hívták. A Fidesz frakció üléstermet elhagyó tagjai között – mások mellett – ott volt Orbán Viktor, Kövér László és Áder János. A liberális Fidesz, amelynek vezetőjét, Orbán Viktort 1992-ben a Liberális Internacionálé alelnökévé, majd 1993-ban a szervezet végrehajtó bizottságának tagjává választották, akkor még nacionalista megnyilvánulásnak tartott mindent, ami a trianoni döntésre emlékeztet.