A Fideszből is kilépett a sümegi képviselő a hamisítási botrány miatt

Harkai Péter 2021. április 20. 17:58 2021. ápr. 20. 17:58

„Éles kések hevernek a sümegi önkormányzat fiókjában” – jellemezte az egyre feszültebb közéleti állapotot Kovács Mihály, aki feltárta a helyi polgármester élettársának hamisított érettségi ügyét, aminek köszönhetően továbbra is kétmilliós fizetést kap az érintett. 

Amint arról bő egy hete beszámoltunk, lezárult a Sümegi Járóbeteg Szakellátó vezetője, Szabó Krisztina középiskolai érettségi bizonyítványának eredetisége ügyében folytatott rendőrségi nyomozás. A vizsgálat eredményeként bebizonyosodott, hogy a közalkalmazott hamis érettségivel végezte addigi vezetői munkáját a sümegi intézményben, s jutott bő kétmilliós fizetéshez. 

Miután az illető a helyi polgármester élettársa, felszólították Végh Lászlót, hogy azonnal függessze fel Szabó Krisztina munkaviszonyát, ellenkező esetben a rendkívüli testületi ülés összehívását és a képviselő-testület feloszlatását indítványozzák. 

A sümegi Élhetőbb Városért Egyesület elnökét kérdeztük a fejleményekről. Kovács Mihálytól megtudtuk, hogy a városvezető változatlanul úgy tesz, mintha mi sem történt volna, a polgármester élettársa változatlanul a pozíciójában maradva folytatja eddigi tevékenységét. Végh László szerint semmi kivetnivaló nincs a fennálló helyzetben, annak ellenére, hogy a rendőrség az ügyészség felé tett ajánlással továbbította a vizsgálat eredményét. Kovács Mihály ennek ismeretében megkereste mind a két felsőoktatási intézményt, ahol a hamis bizonyítvány ellenére, szakképesítést szerezhetett a Szabó Krisztina.

Mind a Pécsi, mind a Széchényi Tudományegyetem sajnálkozásának adott hangot, de míg nem születik elmarasztaló bírósági ítélet, nem vonják vissza a hamis érettségivel megszerzett felsőfokú végzettséget. Ennek értelmében, az így elnyert pozíciók betöltése változatlan maradhat. Az intézményi válaszok ismeretében csalás folytatólagos bűntette miatt feljelentést tettek a rendőrségen. 

Az eltelt két hét egyetlen markáns közéleti következménye sajnálatukra nem a polgármester, hanem egyik, immár volt párttársa részéről érkezett a helyi önkormányzatból. Pető Zoltán, aki a helyi Fidesz tagja volt, lemondott mind az önkormányzati bizottsági tagságáról, mind a fideszes párttagságáról. Lépését azzal indokolta, hogy azzal a magatartással, amit a Fidesz a hallgatásával elken a polgármester mindenki által várt kötelezettsége teljesítése helyett, már nem kíván azonosulni, a pártlojalitását nem tudja összeegyeztetni alapvető erkölcsi értékrendszerével és szakmai álláspontjával. 

Kovács Mihály elmondta továbbá, hogy a közösségi oldalakon két további fideszes politikusoktól is elhatárolódó nyilatkozat jelent meg a sümegi ügy elleni tiltakozásul, de ennél határozottabb lépésre senki sem vetemedik. Hiába foglalt állást nyilvánosan a két fideszes önkormányzati képviselő is, sem Végh László polgármester, sem az ügyben célszemély Szabó Krisztina nem tette meg, amit a „becsület megkövetelne”. 

Arra a kérdésünkre, hogy a rendkívüli testületi ülés összehívását mikorra tervezik, azt a választ kaptuk, hogy míg a rendkívüli intézkedések és így a polgármesteri önrendelkezési felhatalmazás életben van, meg van kötve a kezük. „De amint visszaállnak a szigorítások előtti állapotok, azonnal lépünk és megírjuk a kérelmünket a jegyzőnek. Addig hiába is próbálkoznánk, a polgármester visszadobná a kérelmünket még akkor is, ha a többségi szavazat eléréséhez sikerül fideszes képviselőt is magunk mellé állítani.” 

Kovács Mihály addig sem ül tétlenül, mivel megkereste a megyei kormánymegbízott Takács Szabolcsot, hogy az állásfoglalását kikérje a hamisítási esettel kapcsolatban s a munkajogi következmények deklarálásával. Erre még nem kapott választ, amint a sümegi polgármestertől sem. Utóbbi mindössze egy „groteszk” FB-videóval igyekezett álhírré alacsonyítani az esetet, mondván – a rendőrségi nyomozás megszűnt s ebben elévültnek vélik a hamis érettségivel való visszaélést. „Ez utóbbi ténye viszont bizonyítást nyert, tehát a jelenlegi munkaviszony megszüntetése mindenek felett indokolt” – véli az Élhetőbb Városért Egyesület elnöke. Mindennek következtében nagyon feszült a sümegi közéleti hangulat mind az önkormányzaton belül, mind a jegyzői hivatal részéről, amire nézve egyértelműen kínos, hogy egy világosan törvénybe ütköző esetre a polgármester nem lép semmilyen szankcióval. „Mindenki arra vár, hogy felsőbb szintről szülessen döntés, mert helyben a jelek szerint senki sem meri meglépni azt, ami a kötelessége lenne. Éles kések hevernek a sümegi önkormányzat fiókjában és ez senkinek sem megnyugtató állapot” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Kovács Mihály, a sümegi Élhetőbb Városért egyesület elnöke.

(A nyitóképen jobb oldalt Szabó Krisztina, baloldalt a világos szürke öltönyben Végh László - forrás: Facebook)