A Habony Művek hazugsággyára a sajtó szabadságáért aggódik

Föld S. Péter 2019. november 1. 16:45 2019. nov. 1. 16:45

Karácsony diktátorként be akarja tiltani a Lokált. Ezt írta címlapján a Habony Árpád által alapított ingyenes kormánylap, ezzel rémisztgeti olvasóit, már amennyiben ez utóbbiak egyáltalán léteznek.

A Lokál ebben a cikkében is hazudik. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis nem akarja betiltani a Lokált, csupán nem kíván asszisztálni a hazugságokhoz és a gyűlöletkeltéshez. A Lokál tehát továbbra is megjelenhet, csak a főpolgármester hatókörébe tartozó cégek a jövőben nem kötnek szerződést az ingyenes újság terjesztésére. Ettől még persze kiadhatják a Lokált, sőt, terjeszteni is lehet – kormányhivatalokban, minisztériumokban, Ákos-koncerteken, a felcsúti Pancho –Arénában, vagy éppen a Borkai Zsolt által is használt luxusjacht fedélzetén.

Itt kell megjegyeznünk,, hogy a Lokál néven megjelenő papíripari termék nem mindig volt ilyen kényes a sajtó szabadságára. Már indulása is egy másik újság, a Metropol bezárásához kötődik, az addig piaci alapon, gazdaságosan, jobb éveiben nagy nyereséggel működő Metropolt épp a Lokál miatt lehetetlenítette el az akkori főpolgármester. Tarlós István ugyanis 2106-ban arra utasította az irányítása alá tartozó közlekedési vállalatot, hogy ne újítsa meg a Metropollal kötött terjesztési szerződést. Pedig, a Metropol, szemben a Lokállal, nem volt kénytelen helyreigazítások sorozatát közölni. Olyannyira nem, hogy legjobb tudomásunk szerint fennállása alatt egyetlen esetben sem került olyan helyzetbe, hogy a bíróság helyreigazításra kötelezte volna.

Így, a Metropol eltiprásával indult útjára a Lokál, Habony Árpád szerelemgyereke, s ez az újság, melynek munkatársai egyetlen szóval sem fejezték ki rosszallásukat, amikor a Népszabadságot otromba és csalárd módon elhallgattatták. Pedig, lett volna miről írni, ha valamikor, azon a 2016. október 8-i napon, volt miért és kiktől félteni a sajtószabadságot.

Nem szólalt meg a Lokál akkor sem, amikor a HVG plakátjait leparancsolták az utcai hirdetőoszlopokról, és kussoltak akkor is, amikor – több ilyen eset volt – Kövér László megvetően szólt az újságírókról, korlátozta szabad mozgásukat, vagyis, lehetetlenné tette a munkavégzésüket. Mert az újságíró, és ezt a Lokálnál is kell, hogy tudják, nem a saját kíváncsisága miatt tesz (tenne) fel kérdéseket. Az újságírónak az a dolga, hogy a közvéleményt tájékoztassa a nagyvilág és elsősorban Magyarország eseményeiről. Lehetőleg gyorsan, de mindenképpen hitelesen és magas szakmai színvonalon.

Mindezt a Lokálnál is illene tudni, ám a számos alkalommal hazugságon kapott Lokálnál magasról tesznek az igazmondásra. A tények számukra nem alapvetések, hanem kényelmetlen és ezért megkerülendő dolgok. A Lokálnak nem azért kellett egy sor helyreigazítást közölnie, mert tévedtek valamiben, még csak azért sem, mert netán felületesek voltak – ez utóbbi sem megbocsátható -, hanem azért, mert előre megfontoltan, aljas indokból, visszaesőként elkövetett hazugság bűnébe estek.

Vissza kellene venni a Lokálnál a nagy arcból, és nem Karácsonyon, hanem saját magukon és a lakájmédia többi tagszervezetén számon kérni a sajtó szabadságát.