A helyettes államtitkár szerint az idősek a társadalom rejtett erőforrásai

HírKlikk 2024. április 25. 03:45 2024. ápr. 25. 03:45

Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára az idősek helyzetét és a generációk közötti együttműködést hangsúlyozta a Monspart Sarolta halálának harmadik évfordulóján tartott megemlékezésen, amelyre a Normafa Park Látogatóközpontban került sor szerdán.

„Az idősek helyzete Magyarországon, reméljük, hogy felfele ível. Azt a fajta családpolitikát próbáljuk követni, ami egy egész életútról szól, és a tavalyi generációk közötti együttműködésről szóló konferencián először neveztük meg az időseket, mint a társadalom rejtett erőforrásait. Ebben az irányban próbálunk gondolkodni és tovább menni a különböző támogatásokkal is, és ezt a közelgő uniós elnökségnek a szintjén is éppen tegnap döntötték el, téma lesz ugyanis a generációk közötti együttműködés és szolidaritás" – mondta Beneda Attila.

Hozzátette, az idősek azzal őrzik Monspart Sarolta emlékét és hivatását, hogy gyalogolnak és tesznek a testi és szellemi jóllétért.

„Az alapítvány célja, hogy tovább vigye Saci szemléletmódját és fantasztikusan gazdag szellemi örökségét, illetve segíteni a minőségi, időskori évek megélését, ehhez pedig a rendszeres mozgáson és a kiegyensúlyozott táplálkozáson át vezet az út" – fogalmazott Monspart Zsolt, a legendás távfutó testvére, majd Feledy Péter, Monspart Sarolta özvegye mesélte el 50 évvel ezelőtti találkozását későbbi feleségével.

A rendezvényen részt vett Fonti Krisztina, a Hegyvidék önkormányzatának alpolgármestere, Meskó László, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Monspart Sarolta családja, és Korik Andor Pálné, aki 1978-ban Atlantában Monspart Saroltával csapatban aranyérmet nyert a nem hivatalos női maratoni világbajnokságon. Emellett az ország minden tájáról érkeztek gyaloglók, akik a megemlékezést követően túrára indultak.         

Monspart Sarolta volt az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. A tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok versenyző a Nemzet Sportolója címet is megkapta.

Forrás: MTI