A héten összeül a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

NVZS 2019. december 10. 13:29 2019. dec. 10. 13:29

Csütörtökön összeül a kormány és a főváros fejlesztéspolitikai témákat taglaló közös fóruma, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa – tudta meg a Hírklikk. A tanács társelnöke a kormányfő és a főpolgármester. Nagy kérdés, hogy az ülésen részt fog-e venni Orbán Viktor. Pedig van miről tárgyalni – olyan ügyekben kell a jövőben döntéseknek születniük, mint például az atlétikai világbajnokság miatt szükséges fejlesztések és a hozzájuk kapcsolt fővárosi feltételek, vagy éppen a közösségi közlekedés finanszírozásának vitája a két fél között.

Ez az a két ügy, amely talán a legélesebben állította szembe egymással a kormányt és az új budapesti ellenzéki vezetést. Karácsony Gergely már meghívottként részt vett a kormány egyik ülésén, amelyen szintén volt ezekről szó.

A közösségi közlekedés finanszírozása

A november eleji kormányülésen – mint arról a Hírklikk is beszámolt – Karácsony tájékoztatta a kormányt a Fővárosi Közgyűlés döntéseiről, és javasolta, hogy a Ligetben olyan beruházásokat ne valósítsanak meg, amelyek kivitelezése eddig nem kezdődött el. Megemlítette az Új Nemzeti Galériát, utalt a Magyar Innováció Házára és a Színházra is. Így ezek építését leállíthatják.

Karácsony felvetette, hogy szükség lenne egy Budapest törvényre, hogy egyszerűbb, és átláthatóbb legyen a főváros közigazgatási viszonya a kormánnyal. Orbán Viktor azonban elutasította a javaslatot, amit a főpolgármester tudomásul vett. 

Karácsony felhozta a fővárosi közösségi közlekedésének kérdését, s példaként említette a sok városban bevált gyakorlatot: egyharmad részt vállaljon az állam, egyharmadot a főváros és egyharmadot az utazó közönség. Ám alig pár nappal az ülés után érkezett a hír: a kormány szándékai szerint, törvénybe foglalják, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítani.

Az atlétikai világbajnokság

A főváros – mint azt először Baranyi Krisztina, az érintett Ferencváros polgármestere közölte, majd Karácsony Gergellyel közös sajtótájékoztatón bejelentették: öt feltételt szabnak arra, hogy zöld jelzést biztosítson a főváros a vb-nek. Az első, hogy a kiváló adottságú területen ne csupán atlétikai világversenyek rendezésére alkalmas stadion, hanem tömegsport céljaira és rendezvénytérként is használható létesítmény valósuljon meg. Emellett feltételként szabták, hogy az elkövetkező öt évben 50 milliárd forint állami támogatást kapjon a fővárosi az alap- és járóbeteg-ellátás fejlesztésére – mindazon források felett, amit a kormány a fekvőbeteg-ellátás fejlesztésére már előirányzott. Induljon továbbá meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli nagyerdő programmal. A kormánynak fenn kell tartania az elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban, s végül, de nem utolsó sorban, minden szerződésnek nyilvánosnak kell lennie.

A Tanács

Mint ismeretes, még az előző, fideszes főpolgármester, Tarlós István javasolta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának felállítását. A szándékok szerint, döntés-előkészítő, koordináló feladatokat ellátó, a fejlesztések megvalósulását figyelemmel kísérő testület tíz – fele-fele arányban kormányzati, illetve fővárosi – delegált tagból áll. Döntéseit egyhangú szavazással hozza.

A szavazás

Habár a tanácsban mind a tíz tagnak egy-egy szavazata van, azért ezek a voksok nem egyenértékűek. Legalábbis Tóth József angyalföldi polgármester, a tanács tagja a Hírklikknek adott interjújában a közelmúltban azt mondta, hogy „ebben a tanácsban két ember szavaz, mégpedig a miniszterelnök és a főpolgármester. A főpolgármester meghív maga mellé szakembereket...” Tóth arról is beszélt, hogy a tavalyi megalakulás óta (tavaly novemberben tartotta az alakuló ülést) Orbán csak kétszer vett részt az ülésen, maga helyett mindig Gulyás Gergelyt küldte, aki „keményen tartotta magát a kormányzati állásponthoz”.

A tanács célja – a létrehozásakor deklaráltak szerint – a budapesti fejlesztéspolitika, valamint a kiemelt budapesti közösségi fejlesztések összehangolása, az ezeket érintő kormányzati és fővárosi önkormányzati döntések előkészítése, a kormányzati és a fővárosi önkormányzati hatáskörben megvalósuló jelentős fővárosi fejlesztésekkel és beruházásokkal kapcsolatos koordináció. A testület javaslatokat tesz, továbbá döntés-előkészítő és koordináló feladatokat lát el, majd figyelemmel kíséri a fejlesztések megvalósítását.

Rögvest beszámolunk róla – amint megtudjuk –, hogy pontosan kik vesznek részt az ülésen, s azon milyen témákat vesznek napirendre.