A képviselői jogok korlátozásáról szóló javaslat a Fidesz bosszúja

HírKlikk 2019. november 20. 15:48 2019. nov. 20. 15:48

Tóth Bertalan szimbolikus jelentőségűnek tartja, hogy éppen a rabszolgatörvény benyújtásának évfordulóján nyújtja be a képviselők jogait tovább korlátozó törvényjavaslatát a Fidesz. Az MSZP elnöke kijelentette azt is, hogy pártja nem lesz partner az ellenzéki képviselők „megzabolázásában”.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a törvényjavaslat szerdai vitáján vezérszónoki felszólalásában rámutatott, hogy a rabszolgatörvény indította el azt az ellenzéki együttműködést, amely először a Parlamentben, majd az utcán is létrejött, és végül odáig vezetett, hogy az ellenzék az önkormányzati választásokon megtörte a Fidesz egyeduralmát a fővárosban, annak kerületeiben, a megyei jogú városok többségében és rengeteg településen.

Tóth kijelentette, hogy a rabszolgatörvény felelevenítette az erőből politizálás legvisszataszítóbb hagyományait és az addiginál is kiszolgáltatottabb helyzetbe hozta a magyar munkavállalókat, mégis arról marad emlékezetes, hogy ráébresztette a Fidesz-KDNP-n kívüli politikai világot az együttműködés fontosságára: Komjáthi Imre Kossuth téri tiltakozását az emlékezetes, egyszerre benyújtott 2900 módosító indítvány követte, majd az egész ellenzék csatlakozásával állták el az elnöki pulpitushoz vezető utat, akadályozva ezzel a törvény életbeléptetését.

Ma már tudjuk, hogy ez az együttműködés lett az alapja annak az őszi önkormányzati választás eredményének, amely ledöntötte az addig megingathatatlannak hitt centrális erőteret – mutatott rá a szocialista politikus, hangsúlyozva, hogy a mostani törvényjavaslat egyszerű bosszú: a Fidesz-KDNP megsértődött a választókra és így próbál bosszút állni a vereségért, mert fél, teret vesztett és csapkod-kapkod.

A frakcióvezető azt is jelezte, hogy az MSZP elfogadhatatlannak tart minden szigorítást, amely tovább korlátozza a képviselők szabad véleménynyilvánítását és a végrehajtó hatalmat ellenőrző jogosítványait, az önkormányzatok működését és a bírói függetlenségét, és az „antidemokratikus kormányzásra” csak kemény válaszok születhetnek.

Az állampárti uraknak tanácsolom, hogy ne a választókat hibáztassák, amiért az emberek sok helyen úgy döntöttek, hogy elég volt a fideszes kiskirályokból, elég volt a narancsuralomból, elég volt a lopásból és a borkaizásokból. Gondolkodjanak el, és próbáljanak egyszer az emberek érdekeit szem előtt tartó intézkedéseket hozni – mondta, és felhívta a figyelmet az országgyűlés eredeti funkciójára, melyhez a kormányzat széles körű értelemben vett ellenőrzésének feladata is hozzátartozik.

Tóth Bertalan hozzátette, hogy a kétharmados parlamenti felhatalmazás nem azt jelenti, hogy a kormánypárti többségnek mindig mindenben igaza van és az ellenzéknek kötelessége minden erejével felhívni a magyar választók figyelmét minden törvényes és törvénytelen visszaélésre.

A mostani javaslatokról úgy vélte, hogy már nem szikével, hanem egyenesen baltával esnek neki az ellenzéki országgyűlési képviselők jogosítványainak, és egyértelművé vált, hogy a javaslat benyújtói a parlamentet csupán a jogállami látszat fenntartása érdekében szükséges rossznak tartják.

A pártelnök-frakcióvezető ezután egyenként véleményezte a törvényjavaslat legelfogadhatatlanabb pontjait, kijelentve, hogy ezek a tervezett rendelkezések a képviselői munka lényegét szűkítik, a fegyelmi büntetések nincsenek összhangban a korábbi szabályozással, sőt a közszereplőkről szóló alkotmányos szabályokkal, és nemzetközi összehasonlításban is súlyosak.

Tóth Bertalan figyelmeztette a fideszes képviselőket, ne gondolják, hogy megtörhetik az ellenzéki képviselők a demokrácia, a jogállamiság, egy igazságosabb társadalom, az esélyteremtő állam helyreállítása és megteremtése iránti elkötelezettségét, és kijelentette, hogy pártja nem lesz partner az ellenzék megzabolázásában, mert ezek a javaslatok nem a parlamentáris demokrácia és a jogállamiság, hanem Orbán Viktor kormányának érdekeit szolgálják.