A kínai vakcina is jó, csak a kormány ne borzolná a kedélyeket!

NVZS 2021. január 14. 18:40 2021. jan. 14. 18:40

December 26. és január 11-e között napi átlagban 4438 embert oltottak be Magyarországon: az elmúlt napokban felgyorsult a folyamat, de még így sem érte el a napi tízezret a vakcinát megkapók száma. Ugyanakkor a kormány szerint egy nap alatt több mint félmillió embert be tudnának oltani, ha lenne elegendő oltóanyag. Naponta elhangzik a kormány részéről, amit Müller Cecília mai is hangoztatott, hogy „csak annyi oltást tudnak beadni, amennyi az országba érkezik”, de ez nem állja meg a helyét, hiszen még a rendelkezésre álló oltóanyagot sem használták el teljes egészében – derül ki a hivatalos adatokból. „A napi félmillió ember beoltása irreális, megoldhatatlan a mai feltételekkel, előbb legyenek képesek megoldani, hogy minden beérkezett vakcinát 24 óra alatt felhasználnak, utána beszéljenek napi félmillió beoltottról” – szögezte le Falus Ferenc.

Szerda estig – a megelőző 24 óra alatt – 9172, az azt megelőző napon 8350, előtte pedig egy nap alatt 7579 ember kapta meg a koronavírus-oltását. Addig az időpontig összesen 71 ezren vehették fel a vakcinát az első, december 26-i oltási nap óta, azaz napi átlagban 4438 ember. Ehhez képest Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online közvetített sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy „az ország képes arra, hogy egy nap alatt több mint félmillió embert oltson be, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, ha lenne elég oltóanyag, akkor két héten belül végezni lehetne az oltással”. 

Ez már csak azért is érdekes, mert Müller Cecília a keddi hivatalos tájékoztatón azt jelezte, hogy „a Pfizer újabb, 39 ezer ember beoltására alkalmas oltóanyaga mellett, a Moderna által gyártott 3600 adag vakcina is megérkezik” (utóbb kiderült, hogy a Pfizer oltóanyaga végülis több, összesen 47 385 személy oltására elegendő) . A korábbi legutolsó, a beérkezett vakcina mennyiségére vonatkozó adatot január 10-én árulta el az operatív törzs: akkor az hangzott el, hogy addig „három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, ami összesen 79 ezer ember  oltását teszi lehetővé”. Ezek szerint közel 130 ezer ember oltására alkalmas vakcina van Magyarországon, ehhez képest 96 101 embert oltottak csak be. 

„Általában véve is eléggé homályos, ami az oltás körül történik” – reagált Falus Ferenc, akit arra kértünk, segítsen eligazodni a számok és a kormányzati kommunikáció által közöltek között. Annyit tudni, hogy egyelőre az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókat oltják, de arról nem nyilatkoznak, hogy hány embert fognak így beoltani, s hogy mikor kezdődhet el a 65 éven felüliek beoltása. „Bezzeg arról napról-napra kapunk darabszámos tájékoztatót, hogy a rendőrég kit és hogyan büntet meg a maszk viselésének elmulasztása miatt” – jegyezte meg szarkasztikusan a korábbi országos tiszti főorvos. De még a prioritási sorrendet felállító logikát sem lehet mindig érteni: nem lehet tudni pontosan, hogy kit neveznek egészségügyi dolgozónak, vagy, hogy miért oltják be a legelső csoport tagjaként például azokat az adminisztratív dolgozókat, akik irodákban dolgoznak. S azt sem tudni, hogyan állunk a vidéki háziorvosok beoltásával? Hol kapják meg a vakcinát? Elutaznak a megyeszékhelyre? – sorolta a nyitott kérdéseket Falus. 

Felvetettük, hogy Gulyás a mai tájékoztatóján hosszan beszélt arról, hogy nagyobb oltási hajlandóságra lenne szükség a lakosság körében, mert csak mintegy 1,5 millióan regisztráltak eddig (a viszonylag alacsony szám miatt az ellenzékre mutogatott, azt állítván, több ellenzéki politikus buzdít oltásellenességre), s jelezte, hogy oltási kampányt fog a kormány indítani. „Előbb szervezzék meg az oltást rendesen, hogy mindenkinek jusson vakcina, s csak utána jöjjön a kampány” – tanácsolta a járványügyi szakember. Nehogy úgy járjunk, mint az influenzaoltásnál, amikor végül nem volt elegendő oltóanyag. 

A Gulyás által délután még csak lehetőségként emlegetett kínai vakcinabeszerzés késő délutánra már realitássá vált, megjelent ugyanis a Magyar Közlönyben a kormányhatározat amely felhatalmazza Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arra, hogy intézkedjen az Európai Unió centralizált beszerzésén kívüli vakcinavásárlásról. Falus szerint nem az orosz és a kínai vakcina minőségével van gond, de az érthetetlen, hogy miért kell most is szembemennünk az EU-val, ha a többi tagállam számára jó, nekünk miért nem felel meg a központosított közbeszerzés. (Ennek feltételeiről, a kormány által hangoztatott vádak igaztalan  voltáról egyébként éppen tegnap közöltünk cikket, ami itt olvasható.)

„A félreértéseket eloszlatandó: a kínai oltóanyag korszerű, teljesen rendben van a dokumentációja, s az orosz vakcina is jó, de az oltási bizalmat csökkenti azzal a kormány, hogy – az eddigi jelzései szerint – nem fogja megadni az embereknek a választási lehetőséget, s nem fogják tudni, hogy milyen vakcinát kapnak” – szögezte le Falus. Mint hozzátette: ahogy történt az influenza elleni oltásnál, a COVID19 oltás esetében is el fog terjedni – függetlenül a valóságtól –, hogy melyik a jobb, illetve melyik a rosszabb, s cirkusz  lesz ebből is, de „nyilvánvalóan ezt akarják”.