A kormány büntethetné a jó hír elmulasztását is

Lendvai Ildikó 2020. június 18. 18:00 2020. jún. 18. 18:00

Végre minden a helyére került. A KDNP – mint az abszolút igazság birtokosa – értékelte a járvány kezelését. Harrach Péter frakcióvezető csalhatatlan biztonsággal ítélt jók és rosszak fölött, szétválasztván a búzát az ocsútól:

A kormányra mindenben számítani lehetett, viszont „a baloldal passzív, ellenálló magatartása veszélyeztette a védekezést." (Szegény jobbikosok kimaradtak a felosztásból, ők továbbra is tétován kereshetik a helyüket.)

Itt az ideje a töredelmes vallomásnak a passzív ellenállás bűnéről. Én például legalább kétszer csúnyán néztem Müller Cecíiliára, és egy operatív törzs-paródián is vihorásztam. Ez akár komoly lelki törést is idézhetett volna elő bennük, ha nem ilyen sziklaszilárdak.

És akkor sem töltött el eléggé a nemzeti büszkeség, amikor a miniszterelnököt láthattam talpig vasban, pontosabban abban a fess szkafanderben állni a vártán a kórházlátogatásokon. Pedig ott még a hőmérőzés kínjait is tűrnie kellett – miértünk.

Pirulva vallom be, hogy az egész időszakban alig gondoltam a frontvonalban hősiesen harcoló KDNP-re, Harrach Péterre konkrétan egyszer sem. Mit sem törődtem azzal, emiatt milyen fájó hiányát érezhették honleányi biztatásaimnak. Legfeljebb Semjén Zsoltra mondtam néha magamban ezt-azt, de inkább nem idézném a szövegkörnyezetet.

Most már nagyon bánom, hogy a passzív ellenállásból kifolyólag, még egy vacak kávét sem főztem néki sűrű éjszakai virrasztásai idején, amikor törvényjavaslataival magára vállalta a védekezés oroszlánrészét, és halált megvető bátorsággal taposta a kígyó fejét, mármint a fővárost és az önkormányzatokat. Akkor sem számíthatott tőlem még egy „hajrá, Zsolti" kiáltásra sem, amikor a heroikus küzdelem során, Schmidt Mária alapítványát látta el éjnek idején újabb ingatlanokkal.

Nem is tudom, talán érdemes volna a passzív ellenállást is büntetendővé tenni. Mondjuk, a rémhírterjesztők mellett le lehetne csapni a jóhírterjesztés elmulasztására is. Radnótitól tudjuk, nem nézhető el az sem, ha valaki „lelkesedni rest".

Addig is azon tépelődöm, most akkor Harrach Péter a passzív helyett aktív ellenállást szeretne, vagy hogy van ez?