„A kormány imádja az építkezéseket, mert abból lehet a legtöbbet lopni"

Harkai Péter 2020. január 24. 13:55 2020. jan. 24. 13:55

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki nyilatkozatában kijelentette: minden kompromisszumra kész, hogy a generációkon átívelő népszerűségű Természettudományi Múzeum a fővárosban maradhasson a titokban meghozott kormányhatározattal szemben, amely az „Orczy téri ludovikások” miatt, likvidálná Debrecenbe az intézményt. Bár a főváros szempontjából sokkal praktikusabbnak tűnne, ha a Ludovika költözne Debrecenbe, de ez sajnos nem merült fel eddig.

Még 2012-ben indult meg a Belső-Ferencváros és az Orczy-kert kisajátítása Orbán Viktor nagy álmának, egy kormányutánpótlás kinevelését biztosító egyetem megteremtésének víziójával. Meg is született a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), hétköznapi nevén a „janicsárképző”. Már ekkor felmerült a múzeum eltakarítása, de a felvetést követő erős közfelháborodás láttán, elálltak a további ötleteléstől.

Kezdetekben csak a hosszú évek óta kihasználatlan és impozáns, volt ludovikás épület reorganizációjáról volt szó, de annyira megjött az étvágy és az igény a janicsárképzésre, hogy már az Orczy-kertet, a kapcsolódó épületrészeket (volt Bárka Színház, Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium) is a kisajátítás réme fenyegetett, ami nagy részben – lásd budai Várnegyed esete – be is következett. A gimnázium tervezett lenyúlását azonban akkora közfelháborodás kísérte 2015-ben, hogy ettől – egyelőre – elállt a kormány.

Pénz-paripa-fegyver, uszoda-lovarda-Orczy-tó, Ferencváros vadregényes természeti ékköve mind-mind a militáns aktuálpolitika közösségtől elzárt birtoka lett. Pénz nem számít, évi 30-40 milliárdos keretet biztosítanak a működésre – és futószalagon gyártják az orbánkatonákat a közszolgálat minden területére, az országot beterítő kormányhű apparátus kiépítésére és működtetésére.

Mindezt Patyi András rektor 2017-ben mindezt büszkén deklarálta is: „aki az egyetemhez csatlakozik oktatóként vagy hallgatóként, magas szintű elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot, hiszen olyan szakma iránt érdeklődik, amely az első perctől az utolsóig szolgálatot jelent. Nem véletlen, hogy az egyetem jelmondata ’A haza szolgálatában”.

Hajdan a Nemzeti Múzeum épületéből kiköltöző Magyar Természettudományi Múzeumot egy 1994-es kormányhatározat döntésével a Ludovika Akadémia épületegyüttesében helyezték el és 1996 óta áll a gyermekek és az érdeklődő felnőttek szolgálatában.

Kálmán Olgát, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kultúráért felelős tanácsadóját kérdeztük, milyen mozgástere van a fővárosi önkormányzatnak a múzeummal kapcsolatban és személy szerint ő mit tud tanácsolni ebben, a felügyelete alatt álló szakkérdésben a főpolgármesternek, illetve helyettesének.

– A hír valószínűleg letaglózott minden olyan budapestit, aki akár gyermekként, akár gyermekeivel, de kihagyhatatlan élményként belülről látta a múzeum falait az elmúlt évtizedekben. Sem a budapestiek, sem a budapesti városvezetés egy pillanatig sem hitte, hogy bármilyen jóindulatú döntésről lenne szó. Október 13-a óta még ha mosolyogva, udvariaskodva is, de számos olyan döntés született, ami a budapestiek ellenében szól – nyilatkozta a Hírklikknek Kálmán Olga.

– Most éppen a múzeum eltakarításával mindannyiunk gyerekkorát és a gyerekeink gyerekkorát csorbítanák s a budapestieket büntetik. Amennyiben új múzeumot szeretne építeni vidéki városban a kormány, nosza rajta, tegye. Arról, hogy egy ilyen szakmai múlttal működő intézményt elvisznek, nincs a szakmában egyetlen hozzáértő sem, aki azt mondaná, hogy hű de jó ötlet – s akkor még az irreális határidőről ne is beszéljünk, ami logisztikailag és főként szakmailag teljesíthetetlen.

Mindebben a legszomorúbb – mondta –, hogy – amint a színházakat érintő szabályozás esetében –az előzetes egyeztetés elmaradásával, itt is megalázzák a szakmát. Sem a muzeológusokat, sem a közgyűjtemények vezetőit nem kérdezték meg arról, hogy mennyire életszerű, szakmailag indokolt ez az egész ötlet. Persze, kell az építkezés az NKE terjeszkedéséhez, de azt már jól ismerjük, hogy a jelen kormánynak mit jelent az építkezés:

– A bővítés is egy építkezés. Egy új múzeum kivitelezése – szintén egy építkezés. Ha visszatekint az elmúlt tíz évre, akkor jól láthatja, hogy ez a kormány imádja az építkezéseket, legyen az stadion, várfelújítás – mert abból lehet a legtöbbet lopni. Érdekes, az egészségügyből például senki sem lop haza beteget.

Arra a kérdésre, hogy a múzeummal kapcsolatban milyen mozgástere lehet a fővárosnak, Kálmán Olga Karácsony Gergelyt idézte:

– Amint a főpolgármester nyilatkozta, a város kompromisszumokra kész, hogy érintetlenül megtartsuk a múzeumot és mindent elkövet annak érdekében, hogy a kormány újabb szürreális és irreális ötlete ne váljon valóra. Ehhez valamennyi rendelkezésre álló eszközt igénybe veszünk.