A kormány terve szerint uniós támogatásból fizetik az orvosok béremelését

HírKlikk 2021. április 19. 14:21 2021. ápr. 19. 14:21

Az orvosok bérének rendezése jelentős költségvetési tétel: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) büdzséje szerint az idén 293 milliárd forinttal növekszik a bérekre szánt kiadás. Ebben nemcsak a kórházi orvosok, hanem az ápolók, a háziorvosok, fogorvosok és az ő kollégáik bérrendezésének költsége is benne van.

Ha az Európai Bizottság rábólint a támogatások felhasználásának magyar tervére, ez az óriási tehervállalás egy évig egy fillérjébe sem kerül a magyar államnak. A Magyarország számára várhatóan 6800 milliárd forintnyi támogatást jelentő Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) tervében ugyanis az szerepel, hogy 300 milliárd forintot költene a kormány egészségügyi bérfejlesztésre.

Ez az összeg pedig szinte teljesen megegyezik a NEAK által idénre várt egészségügyi béremelés pénzügyi terheivel – írja a G7. Vagyis várhatóan egy évig az európai adófizetők állják a magyarországi orvosok béremelését, így a kormány a választás előtti évben mentesül ez alól a kiadás alól. Ezáltal óriási segítséget kaphat a Fidesz-kormány Brüsszeltől, hiszen így 300 milliárd forintot költhet valami másra. Más kérdés, hogy a hosszú távú fedezet nem igazán látszik egyelőre, mert ha csökkenteni kell a költségvetési hiányt, akkor nagy kérdés lesz, mire marad pénz.

Az RRF-támogatások szerkezete nagyban eltér az eddigi uniós forrásokétól, és ez sok szempontból előnyös. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy bérekre költsék az uniós pénzeket, és ne valamilyen fejlesztésre. Pedig a magyar egészségügyben – néhány kivételtől eltekintve – már biztosan nem betonra, új épületekre volna szükség, a fővároson kívül a legtöbb kórházat fejlesztették, átépítették, sok eszközt is beszereztek – számos helyen már csak a megfelelő szakemberállomány hiányzott.

Forrás: G7