A kormány tovább sarcolja az önkormányzatokat

HírKlikk 2020. július 23. 08:51 2020. júl. 23. 08:51

A kormány tovább sarcolja az önkormányzatokat: megszüntették az óriásplakátok adóját.

Az RTL Klub riportjából kiderül, hogy a változtatást az adórendszer egyszerűsítésével indokolták, ez azonban súlyos veszteségeket jelent a fővárosi kerületek és települések számára.

Újbudának csak idén 110 millió, jövőre pedig 200 millió forintos bevételkiesést eredményez a döntés – pedig a kormány idén már 1,15 milliárdot vett ki különböző jogcímeken a kerület zsebéből, a koronavírus-járványra hivatkozva.

Szombathelyen idén 47 millió, Szegeden pedig több tízmillió forintos mínuszt jelent az adóforma megszüntetése. Szécsényi Rózsa, Szeged gazdasági alpolgármestere a tévének úgy fogalmazott, hogy a kormány az önkormányzatok és nem a koronavírus ellen harcol, a végső cél pedig az önkormányzati rendszer kivéreztetése. 

„Ismerjük, hogy a plakáthelyek kinek a tulajdonában vannak, és kiket segít az intézkedés” – mondta Szécsényi, utalva arra, hogy a két legnagyobb óriásplakátos cég – a Publimont és az Esma – kormányközeli vállalkozókhoz, Mészáros Lőrinchez és Garancsi Istvánhoz köthető.

Az Orbán-kabinet egyébként három hónappal a 2018-as választások előtt vezette be a plakátok adóztatását – akkor a Publimont még a miniszterelnökkel összekülönböző és a Jobbikot támogató Simicska Lajos birtokában volt.

Mint a RTL Klub emlékeztet rá, a kormány korábban a gépjárműadó teljes összegét is elvette az önkormányzatoktól – a járványra hivatkozva. Emellett elvonják tőlük az iparűzési adó egy részét, a tehetősebb településeknek pedig szolidaritási adót kellett fizetniük. A néhány hónapra bevezetett ingyenes parkolás szintén jelentős bevételkiesést okozott az önkormányzatoknak.

 

 

Forrás: RTL