A magyarok többsége nem akar olimpiát rendezni, Budapesten különösen sok az ellenző

HírKlikk 2024. augusztus 23. 12:15 2024. aug. 23. 12:15

„Százszor jobb olimpiát tudnánk csinálni. Szervezésben, transzportban, szállásban, megközelítésben és a helyszínekben is. Ebben teljesen magabiztos vagyok” – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a kormánylap Nemzeti Sportnak a párizsi olimpia alatt. Nem ez az egyetlen jel, ami arra utal, hogy a kormány ismét fontolgat egy esetleges pályázatot a nyári játékok megrendezésére.

Az emberek többsége továbbra sem állna az olimpia ügye mellé – derült ki a Publicus Népszava számára készített reprezentatív felméréséből.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy esetleges olimpiai pályázatot, a megkérdezettek 41 százaléka felelt igennel vagy inkább igennel, és 55 százaléka nemmel vagy inkább nemmel. 

Összehasonlításképpen: amikor a Publicus 2021 elején feltette azt a kérdést, hogy támogatnának-e egy 2032-es olimpiai rendezést, 39 százalék felelt igennel 59 százalék ellenzővel szemben, vagyis azóta minimálisan nőtt a támogatók és csökkent az elutasítók aránya. Mivel a mostani felmérés a sportesemény ideje alatt zajlott, elképzelhető, hogy a minimális elmozdulás az ezzel kapcsolatos lelkesedésnek köszönhető. 

A jelenlegi adatok szerint kizárólag a kormánypárti szavazók körében vannak többségben a hazai olimpia támogatói: körükben nagyon magas, 78 százalékos az ügy mellé állók aránya, és csak 20 százalék elutasító. Az ellenzéki pártok szavazóinak 81, a Tisza Párt szavazóinak 80 százaléka gondolkodik így, a bizonytalanok körében pedig 58 százalékos a pályázat elutasítottsága.

A vélhetően Budapest központtal megrendezni szándékozott esemény a fővárosban élők körében az átlagnál is népszerűtlenebb: 59 százalék nem szeretne olimpiát, szemben 37 százaléknyi támogatóval.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom