Egy vállalkozást sokféleképpen lehet rosszul vezetni

HírKlikk 2024. szeptember 12. 19:10 2024. szept. 12. 19:10

A munkahelyi környezetben számos rossz főnöktípus létezik, képviselőik változatos módokon teszik nehézzé a beosztottak életét. A kiszámíthatatlan, nyomasztó vagy éppen kaotikus légkör semmiképpen nem szolgálja a csapattagok és végső soron a munkáltató érdekeit sem. A pozíciójuk betöltésére alkalmatlan vezetők számos téren devalválják a munkahelyi kollektívát és a cég potenciális eredményeit, teljesítményét.

A hibás döntések, a rossz kommunikáció vagy igazságtalan bánásmód demoralizálja a munkavállalókat. Ez fásultságot, az elkötelezettség hiányát, valamint a munkához való negatív hozzáállást eredményezheti – állapítja meg a Portfolio, majd hozzáteszi: egy rossz vezető nem tudja hatékonyan irányítani a csapatot, ami a munkafolyamatok lassulásához, hibás döntésekhez és alacsonyabb termelékenységhez vezet. A rossz iránymutatás és a célok hiánya vagy fals meghatározása miatt senki nem teljesít optimálisan. Az alkalmatlan főnökök nem mellesleg szükségtelen konfliktusokat szíthatnak a munkahelyen, illetve gyakran a félelem, bizalmatlanság és elégedetlenség légkörét alakítják ki. Az igazságtalan bánásmód, a favorizálás akár jogvitákhoz is vezethet, ezek pedig peres eljárásokba és végső soron a vállalat hírnevének súlyos károsodásába torkollnak.

A Portfolio összegyűjtötte a rossz főnökök típusait, az alábbiakban ezekből szemezgetünk. A helikopterfőnök minden apró részletet ellenőrizni akar, folyamatosan (meg)figyel, és mindent kontrollál. Ott köröz az ember feje fölött, ezer örömmel telepíttet megfigyelő szoftvereket a számítógépekre, és csak kivételes esetekben engedélyezi a home office-t. A beosztottaknak nincs terük önállóan dolgozni, ami stresszt és frusztrációt okozhat.

A nárcisztikus vezető túlságosan központi szerepet tulajdonít magának, és azt várja el, hogy beosztottai állandóan dicsérjék, és ismerjék el érdemeit. Önnön képességeiket, tetteik pozitív hatásait rendkívüli módon eltúlozzák. Minden megnyilvánulásukkal azt sugallják, hogy nélkülük a Nap sem kel fel, de a cég legalábbis biztosan csődbe megy. Jellemzően képtelenek elviselni a legapróbb kritikát is, és hajlamosak másokat hibáztatni saját hibáikért is.

Ugyancsak rossz főnöknek számít a passzív-agresszív munkahelyi vezető, aki közvetlenül sosem mondja el a véleményét, ehelyett rejtett módon manipulálja a helyzeteket. Félreérthető vagy kétértelmű kijelentéseket, utasításokat közöl, amelyeket aztán gyakran letagad. Hajlamos mások háta mögött ténykedni, sugalmaz, és dehonesztáló véleményeket fogalmaz meg, de sohasem szemtől szemben. Nehezen kezelhető, mivel kommunikációja ellentmondásos, nem őszinte.

A szélsőséges-perfekcionista főnöknek extrém elvárásai vannak kollégáival szemben az elvállalt feladatok mennyiségét, minőségét és például a munkatársak elérhetőségét illetően (munkavégzés 0-24 órában, vagy a szabadság, táppénz ideje alatt is). A tökéletesség hajszolása azonban gyakran túlzott stresszt okoz a beosztottaknak, akik úgy érzik, képtelenek megfelelni az elvárásoknak, és nincs sikerélményük.

(A teljes cikket, így a rossz főnökök többi típusát a Portfolión olvashatják.)

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom