Az utcán is gyűjti az aláírásokat a határon túli választókerületek ellen a DK

HírKlikk 2024. szeptember 12. 17:00 2024. szept. 12. 17:00

A Demokratikus Koalíció (DK) már nemcsak online, de az utcákon is gyűjti az aláírásokat a határon túli egyéni választókerületek létrehozása ellen – jelentette be csütörtöki, az interneten is közvetített budapesti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese.

Arató Gergely kiemelte, bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, hogy nem lesznek határon túli egyéni választókerületek, „biztos információnk van arról, hogy ez az állítás nem igaz, van ilyen fideszes terv".

A DK álláspontja szerint nemcsak a „többlet választókerületek" okoznak problémát, hanem önmagában a lehetőség, hogy a határon túli magyarok dönthetnek arról, mi történjen a Magyarországon élőkkel – fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció úgy gondolja, hogy ne szavazhasson az, aki nem él és nem is élt itt, akinek nincs kötődése, aki nem vállalja a döntése következményeit – tette hozzá.

A képviselő szerint jelenleg nem átlátható a határon túli levélszavazási rendszer, nem lehet tudni, hogy kik vannak a névjegyzékben, nem lehet tudni, hogy kik szavaznak, nem lehet tudni, hogy szabályosan, ellenőrzött módon adják-e le a voksokat.

Arató Gergelyt kérdezték a Medián szerdán publikált felméréséről, ami a választani tudó biztos szavazók között három százalékosra mérte a DK támogatottságát. Válaszként hangsúlyozta, teljesen biztos benne, hogy a Demokratikus Koalíció most is bejutna a parlamentbe és 2026-ban újra be fog jutni.

A politikus egyúttal leszögezte, akkor is kiállnak az európai szociáldemokrata politikáért, „hogyha egyébként a százalékok ilyenek, vagy olyanok. Nem közvélemény-kutatások alapján politizálunk, hanem az ország helyzetére keresünk megoldást, az embereknek akarunk segíteni".

A frakcióvezető-helyettes nyomatékosította, hogy „minden más kutatás ezen kívül" és személyes tapasztalatuk is azt mutatja, a DK szavazótábora „stabil és magára talált az európai parlamenti választás után".

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom