A munkanélküliek hónapokig várnak a járadékra

HírKlikk 2020. október 1. 13:11 2020. okt. 1. 13:11

Hónapokat kell várniuk a friss munkanélkülieknek az álláskeresési járadékra.

Két álláskereső is arról beszélt az RTL Híradó stábjának, hogy hónapokat kellett várniuk, hogy a munkaügyi hivatal folyósítsa nekik a csak három hónapra igényelhető munkanélküli járadékot.

Egyikük már július 13-án leadott minden papírt, amit a segély igényléséhez kértek tőle. A hivatal egyik munkatársa ezek átvételekor annyit mondott neki, „türelemmel várjon”. „Azóta is várok” – mondja a névtelenséget kérő interjúalany a riportban, hozzátéve, semmilyen hiánypótlási kérés, határozat, de elutasító határozat sem érkezett hozzá. Az eltelt 80 nap alatt csak a NAV jelentkezett nála, felszólítva, fizesse be maga után a TB-t.

Egy másik nyilatkozó álláskereső majdnem három hónapot várt a munkanélküli járadék első kifizetésre.

A Fővárosi Kormányhivatal szerint, a koronavírus-járvány miatt előfordulhat, hogy 60 napnál is hosszabb ideig tart a kérelmek elbírálása. Az elbírálás határideje elvileg nyolc napos, vagy hiánypótlás esetén 60 napos, de a járvány miatt, megnőtt a kérelmek száma.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szeptemberben több, mint 324 400 álláskeresőt tartott nyilván. Ez 80 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az álláskeresőknek csak kevesebb mint a fele, 153 900 ember volt jogosult az ellátásra.

Forrás: RTL