A MÚOSZ szerint cenzúrahullámot gerjeszt a kormány

HírKlikk 2024. augusztus 29. 17:00 2024. aug. 29. 17:00

„Legutóbb Debrecenben zárták be hirtelen a magyar sajtófotó kiállítást, előtte meg a World Press Photo Kiállításra volt nehéz helyet találni a fővárosban. A MÚOSZ elnöksége felszólítja Debrecen város vezetőit, hogy állítsák helyre a szerződésben vállalt állapotot, azaz tegyék újra láthatóvá a fotótárlatot. Egyben leszögezzük: a kormány kötelessége, hogy az általa gerjesztett cenzúrahullámnak vessen véget ” – írta közleményében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A Media1-hez eljuttatott állásfoglalás szerint lopakodó cenzúra mérgezi az országot. A legnagyobb magyar újságírószövetség mindezt arra reagálva írta, hogy a magyar sajtófotókiállítást Debrecenben váratlanul eltüntették a városból, a World Press Photo kiállításnak pedig valószínűleg azért volt nehéz helyet találni, mert a tavalyiból akkora kultúrharc kerekedett, hogy az a Nemzeti Múzeumot addig igazgató L. Simon László állásába került. 

A tárlat, mint emlékezetes, LMBTQ témájú képeket is tartalmazott, emiatt a mi hazánkos Dúró Dóra felhívta rá a kormány figyelmét, hogy a saját homofóbtörvényének értelmezése szerint korhatárosnak kellene lennie. El is rendelték az életkor ellenőrzését a tárlatnál, de azt a múzeum nem teljesítette, az akkori – azóta lemondott – miniszter, Csák János pedig kirúgta L. Simont, amiért látványosan semmibe vette a szabályt.

„A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felhívja a kormány figyelmét, hogy az általa (is) előidézett megfélemlítő légkör – intézményi vezetők váratlan elbocsátása, bizonytalanság gerjesztése stb. – árt az országnak, aláássa az Alaptörvényben is rögzített szabad tájékozódás jogát. Szabad és sokszínű tájékoztatás, tájékozódás nélkül nincs demokrácia” – áll a MÚOSZ állásfoglalásában.

Forrás: media1.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom