A nagyobb próbatétel csak most jön Hegyi Karabahban

HírKlikk 2023. szeptember 21. 16:15 2023. szept. 21. 16:15

Azerbajdzsán megnyerte az egynapos háborút, ám a nagyobb próbatétel csak most jön, mivel kérdés, mihez kezd a visszafoglalt Hegyi Karabahban, ahol a l20 ezer lakos többsége örmény. A védők letették a fegyvert, az orosz békefenntartók közvetítésével tűzszünet jött létre, de a három évtizedes véres viszályt ismerve, nagyfokú önmegtartóztatásra lesz szükség azeri részről, hogy ne folytatódjon a dráma – mutatott rá a Bloomberg hírügynökség.

A mostani állapotot diplomáciai úton is el lehetett volna érni, mert az örmény miniszterelnök már korábban elismerte Baku szuverenitását az enklávé fölött. Azaz, karnyújtásnyira volt a megállapodás. A Carnegie Europe agytröszt egyik szakértője azonban most arra figyelmeztet, hogy az örmények attól félnek: Oroszország új vezetést akar Jerevánban és ehhez Hegyi Karabahot is felhasználja.

A Nyugat sokat nem sokat tud tenni – véli a Bloomberg cikke. Valószínűleg most beindul a vita az azeri energiahordozók importjának leállításáról, de ez a lehetőség sosem volt vonzó. Viszont el kell érni a most kezdődő tárgyalásokon, hogy a Hegyi Karabahban élő örmények valamiféle biztosítékot kapjanak, különben újabb tömeges menekülés, illetve etnikai tisztogatás fenyeget, és bosszúból elkövetett gyilkosságok valamint megtorlásként hozott ítéletek jönnek. Nem sok jót ígér, hogy Azerbajdzsán a bizonyítékok ellenére is letagadta: civil célpontokat támadott. Ilham Alijev azeri elnököt és a mintegy kétezer orosz békefenntartót terheli a fő felelősség abban, hogy mi történik aztán – figyelmeztetett a hírügynökség.

Jó megoldás lenne annyi ENSZ-kéksapkást kivezényelni, amennyi képes szembeszállni az azeri hadsereggel. Ez a '90-es években már bevált Kelet-Horvátországban. Enélkül ugyanis könnyen előfordulhat, hogy Baku megpróbálja egyszer s mindenkorra elintézni a viszályt. Ha valaki, akkor csakis Erdoğan török elnök tudja befolyásolni Alijevet.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom