A „nemzeti nagytőke” is szívesen üzletelt a Rothschild-házzal

Nagy Mariann 2023. október 5. 11:40 2023. okt. 5. 11:40

Ősszel New York-ban a Christie's cég árverésein kerülnek kalapács alá a Rothschild-család francia ágának vagyonából származó műtárgyak. A műkincsek eladásának oka ismeretlen, de az árverés ráirányítja a figyelmet Európa híres-hírhedt bankár-famíliájára, amely a századok alatt mindenütt üzletelt a kontinensen, így persze Magyarországon is.

Legutóbb 2021 februárjában közölte Szijjártó Péter külügyminiszter – szokása szerint a közösségi médián –, miszerint kétszer is tárgyalt a Rothschild-család tagjaival Párizsban. „A család története az 1700-as évekre nyúlik vissza, ők alkotják a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb bankárdinasztiáját. Szívesen működünk velük együtt.” Ennyit árult el Szijjártó. Amikor a sajtó ennél többet szeretett volna megtudni, a Népszava akkori értesülése szerint napirenden volt a Takarékbank, a Külkereskedelmi Bank és a Budapest Bank összevonásának ügye, illetve a Paksi Atomerőmű bővítése. Bár a magyar kormány és a Rothschild bankházak kapcsolatairól azóta semmi nem került nyilvánosságra, kézenfekvő, hogy az ügybuzgó külügyminiszter feltehetően éppen a „nemzeti nagytőke” újabb kulcspozíciója, az MBH kialakításához, valamint a nagy magyar-orosz üzlet finanszírozásához kért – és talán kapott – támogatást Rothschildéktól.

A család házát a frankfurti zsidó gettóban vörösre festett pajzs (németül roter schild) jelezte, innen a név. Mayer Amschel Rothschild az 1790-es évek elején alapította meg bankházát, amellyel páratlanul gyorsan meggazdagodott. Uralkodókkal, politikusokkal is üzletelt, ezzel komoly politikai befolyásra tett szert. Rothschildnak összesen tizenkilenc gyermeke közül tíz maradt életben, köztük öt fiú, akik felnőve, mind a családi vállalkozásban kezdtek el dolgozni. Apjuk Európa öt különböző városába küldte őket: a legidősebb, az apja nevét is örökölt Mayer Amschel Frankfurtban maradt, Salomon Bécsbe, Nathan Londonba, Carl Nápolyba, Jakob pedig Párizsba költözött. Mindenhol alapítottak egy Rothschild-bankfiókot, létrehozva ezzel Európa első nemzetközi, több országot behálózó pénzintézetét. Ezzel létrejött a család ausztriai, angliai, olaszországi és franciaországi ága, és ez a felosztás gyakorlatilag a mai napig megmaradt. Bár a világháború alatt vagyonuk jelentős részét elvesztették és ezzel politikai befolyásuk jelentősen csökkent, még ma is két magánbankot és számos más vállalkozást üzemeltetnek. Kutatási adatok szerint a Rothschildok ma összesen nagyjából 2000 milliárd dollárnyi értéket birtokolhatnak.

Ehhez képest eltörpül a nagyjából 30 millió dollár, amelyet a Christie’s vár az árverésektől. A család francia ága – James Mayer de Rothschild báró, a felesége, illetve fiaik, Alphonse és Gustave leszármazottainak – birtokában lévő tételek, összesen csaknem hatszáz darab eladó: festmények, metszetek, bútorok, csillárok, lámpák, műtárgyak, ezüstneműk, ékszerek, kerámiák, reneszánsz majolikák, kárpitok, vagy akár sétapálcák kerülnek majd kalapács alá. A család tagjai már korábban is adtak el műtárgyakat, nem is akármilyen árakon. 2022 februárjában például egy magánüzlet keretében a holland állam, a Rembrandt Társaság és a Rijksmuseum közösen vásárolta meg tőlük Rembrandt 1636-ban festett De vaandeldrager (A zászlóvivő) című önarcképét – 175 millió euróért.

Közvetetten a Rothschildok nevéhez fűződik egyébként Magyarország sikeres iparosítása a Monarchia fénykorában. Ennek egyik úttörője, Kornfeld Zsigmond, mindössze 26 éves volt 1878-ban, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb bankja, a Rothschild-család tulajdonában lévő bécsi Credit-Anstalt küldötteként Budapestre érkezett, hogy segítse a bankház fiókintézete, a Magyar Általános Hitelbank ügyeinek haladását. Végül ennél sokkal többet tett: a sikeres bankigazgatóként, tőzsdeelnökként, magyar bárói cím birtokában elhunyt Kornfeld három évtized alatt maradandót alkotott a pénzvilágban. Az államadóssági helyzet javítása, az első államkötvény-kibocsátás, az ezüstnél sokkal forgalomképesebb aranyvalutára való áttérés és számos neves iparvállalat létrejötte köthető nevéhez – valamint sikerült függetlenítenie a Magyar Általános Hitelbankot az osztrák befolyástól.  

Egyébként nem csak a keményen pénz után hajtó Rothschild nevét jegyezték fel a krónikák. Pannonica a Bihar megyében, majd Nagyváradon élt Rothschild Alfred és Wertheimstein Rózsika 1913-ban Londonban született lánya volt. Jules de Koenigswarter francia diplomata felesége lett, Párizs melletti kastélyban éltek, öt gyermekük született. Férje oldalán a háború idején részt vett az ellenállásban, rejtjelezőként, rádiósként dolgozott és hadnagyi rangot kapott. 1951-ben külön vált férjétől és a korábban Amerikába mentett gyermekeit követve a tengerentúlra költözött. Nica de Koenigswarter néven a jazz ifjú tehetségeinek nagyvonalú támogatójaként jegyezte fel a jazzmuzsika amerikai története. A „jazz-bárónő”, ahogy nevezték, vett nekik zongorát, fizette helyettük a lakbért, vagy megjelent egy zsák élelemmel, hogy pártfogoltjai ne koplaljanak. Az ő otthonában kapott menedéket (és halt meg 34 évesen) a depressziós Charlie Parker. A Rothschild-lány nem csak segítője, hanem élettársa is volt egy másik nagy tehetségnek, Theolonious Monknak. Pannonica Rothschild 1988-ban halt meg New York környéki házában, amelyet szinte megtöltött rengeteg macskája.