A New York Times szerint véget kell vetni az orosz kibertámadásoknak

HírKlikk 2021. augusztus 2. 20:30 2021. aug. 2. 20:30

Oroszország nyilvánvalóan azt hiszi, hogy ütőkártyaként vetheti be a zsarolókat a diplomáciában. Joe Bidennek azonban világossá kell tennie, hogy a Kreml vagy lép, vagy megnézheti magát – írja a lap.

A világ egyik vezető lapja vezércikkben figyelmeztet arra, hogy Oroszországban új formában jelentkezik a szervezett bűnözés, ám az veszélyt jelent az egész földkerekség számára. A hvg.hu által idézett New York Times emlékeztet arra, hogy az orosz bűnbandák már egyre jobban elszemtelenednek: zsarolóvírussal sorra állítják le nagy cégek, illetve létfontosságú közszolgáltatások számítógépes rendszereit és legutóbb már 70 millió dollárt követeltek az újraindításért. (Korábban volt, hogy „csak” 5 vagy 11 millió dollárt...) A vállalatok sokszor azonban még a rendőrséget sem figyelmeztetik, nehogy további bajuk legyen. Meg egyébként is sokkal többe kerülne újraéleszteni a hálózatot a romokból.

Kérdés, hogy miként lehet rávenni a cselekvésre az orosz elnököt. Ha nem tesz semmit, bűnrészesnek tekinthető. Nem véletlen, hogy Biden ezt fő témaként kezelte a találkozóján Putyinnal. A New York Times szerint nem lehet tovább tűrni, hogy orosz digitális haramiák büntetlenül újabb károkat okozzanak Amerikának, illetve az egész világnak. A szerkesztőségi cikken azt írják, ez egy olyan háború, amit meg kell nyerni.

A német statisztikai cég, a Statista becslése szerint tavaly összesen 304 millió kibertámadás történt a világon, 62 százalékkal több, mint 2019-ben.

Forrás: hvg.hu