A pofátlanság csúcsa: 20 milliós állatjóléti támogatást nyertek a bajai állatkínzók

Zutyu 2019. december 12. 08:00 2019. dec. 12. 08:00

Áldatlan állapotok, térdig trágyában vergődő állatok élnek azon a szarvasmarha telepen, amelyről Dani Gitta bajai önkormányzati képviselő tett közzé szerdán döbbenetes felvételeket. A Hírklikk utánajárt és kiderült: uniós támogatásban is részesült a telepet működtető Pongó Farm Kft. „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” címén. 

Szerdán a Hírklikk is beszámolt arról, hogy embertelen körülmények között tartják az állatokat a közigazgatásilag Bajához tartozó Mátéházpusztán. Az ügyet kirobbantó Dani Gitta önkormányzati képviselő a problémára akkor figyelt fel, amikor tűzeset történt a tehéntelep egyik szolgálati lakásában. A vétlen dolgozót egy szál ruhában tették utcára, járandóságait is visszatartva. 

Kiderült a képviselő tájékoztatásából az is, hogy a szarvasmarha telep környékén a közútra folyik jelentős mennyiségű trágyalé, lévén, az út szélén közvetlenül hatalmas trágyadombok húzódnak. Az állatok istállói romosak, a legtöbb épület összeomlott az elmúlt évek során. Az állatok a sitthalmok között botorkálnak. A karámban tartottak térdig állnak a trágyában.

Éppen ezért, különösen pofátlan, hogy épp arra kaptak 20 milliós uniós pénzt a telep tulajdonosai, hogy javítsák a szarvasmarháik tartási körülményeit.A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” címén 20 millió 667 ezer 989 forintot zsebelhettek be. Kérdés, hogyan lehetséges ez, hiszen a helyiek szerint nem most kezdődött a probléma, csak eddig minden hatóságról lepattantak. 

A megítélt támogatásról a pályázati kiírás azt tartalmazza, hogy „a támogatás célja: az állattartás fejlesztése azáltal, hogy a gazdálkodók az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírások teljesítése során, támogatás formájában kompenzációt kapnak a megnövekedett kiadásokra való tekintettel. A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló, korábbi FVM rendelet előírásain túlmutató, a tejágazat számára kialakított állatjóléti követelmények megteremtése, melyek a fogyasztói igények változásához igazodva kerültek megállapításra. Az állatjóléti intézkedés egy újabb ösztönző elem a tejágazat hatékonyságának további növelésére.”

Úgy tűnik, itt nem jó helyre került a pénz. Próbálunk az illetékeseknek küldött megkeresésekkel részleteket kideríteni, hogyan kaphatott ilyen állattartási körülmények ellenére, egy cég épp ilyen címen uniós forrásokat.