A spanyol kormány megvétózta, hogy magyar kézbe kerüljön a szupervonatgyártójuk

HírKlikk 2024. augusztus 27. 20:40 2024. aug. 27. 20:40

Méghozzá nemzetbiztonsági okokból. Spanyol lapok forrásai problémaforrásként nevezték meg Orbán Viktort, „aki a közelmúltban magával az Európai Unióval is konfliktusba került az Oroszországhoz való egyoldalú közeledése” miatt.

A madridi kormány keddi döntése értelmében „Spanyolország stratégiai érdekeinek és nemzetbiztonságának védelmére” hivatkozva utasították el, hogy a Talgo spanyol vonatgyártót a magyar konzorcium felvásárolja. Az El País megjegyzi: a madridi kormány soha nem rejtette véka alá aggályait „az Orbán Viktor miniszterelnökhöz közelálló üzletemberek és a magyar állam által a Corvinus befektetési alapon keresztül vezetett ajánlattal kapcsolatban”, vette észre a 444.

A spanyol sajtó februárban írt arról, hogy a Magyar Vagon érdekeltségébe tartozó Dunakeszi Járműjavító (DJ) vételi ajánlatot tett a Talgóra – később kiderült, hogy nem a DJ, hanem egy konzorcium az ajánlattevő –, és átszámítva 230 milliárd forintos üzlet van kilátásban. Spanyol szakértők szerint azonban az üzlet „a nemzetbiztonság és a közrend biztosítását veszélyeztető kockázatokkal” járt volna. A keddi döntésével a madridi kormány megragadta az alkalmat, hogy ismét hangsúlyozza: „a Talgo stratégiai vállalat a gazdasági biztonság, a területi kohézió és az ipari fejlődés szempontjából kulcsfontosságú az ágazatban”.

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom