A szegedi egyetemisták is lázadnak

HírKlikk 2021. január 13. 18:56 2021. jan. 13. 18:56

A szegedi egyetem – és összességében a magyar felsőoktatás – körüli hatalmi huzavonák nem mostanában kezdődtek, de ezekben a napokban kezd nyilvánvalóvá válni az emberek számára, „mire is megy ki" pontosan a játék.

„Derült égből villámcsapásként érte a vidéki egyetemek közül a szegedi mellett a pécsi és a debreceni intézményeket a modellváltás ötlete és gyakorlata. Ez már csak azért is érdekes, mert a korábbi kommunikációk alapján nem volt tervben ezen egyetemek alapítványi fenntartásba való helyezése. A szegedi egyetemmel kapcsolatban Horváth Zita, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára egy itteni konferencián azt nyilatkozta, hogy a szegedi egyetemet – a Corvinustól eltérően – nem fogja alapítvány működtetni. Ezt 2020 májusában az SZTE kancellárja, Fendler Judit is megerősítette.

Ennek ellenére, az idei év első hetében – bár először nem hivatalos úton – kiderült, hogy napirendi ponton fog szerepelni többek között a mi egyetemünk modellváltása is. Ezen a hírek hallatán méltán felháborodva, több szegedi csoport is megalakult. Ellentétben ezekkel a közösségekkel a Veritas Virtus Libertas-t (igazság, bátorság, szabadság – az SZTE mottója) még 2018-ban hoztuk létre, amikor is az MTA ügye mellett álltunk ki. Ez a HÖK-től és az EHÖK-től független blokk (ami nem csak hallgatókból áll) természetesen a kurrens eseményeket sem hagyták (hagyják) szó nélkül, hiszen a szervezet célja, hogy reflektáljon és alternatívát mutasson az egyetemi polgárságot érintő kérdésekre.

Alapvetően két problémára bontható az egyenlet, minden más belőlük következik. Egyrészt SZTE vezetése sem a VVL-el, sem a többi egyetemi polgárral nemhogy nem egyeztet, de nem is informálja az egyetemi polgárságot, még az ilyen kardinális kérdésekről sem. Működésük és tevékenységük egyáltalán nem transzparens: a rendkívüli gyorsasággal összehívott szenátusi ülések napirendi pontjairól, az ülések helyéről és az időpontjairól, összességében pedig az egyetem életét erősen befolyásoló folyamatokról hallgatnak, nem tájékoztatnak. Szembemegy a jelenlegi vezetőség a saját SZMSZ-ével szervezeti és működési szabályzat), az egyetem polgárai nem élhetnek a dokumentumban rögzített jogaikkal, például a szenátusi ülések látogatásával.

Ezen körülmények között rengeteg félelem fogalmazódott meg abban a több ezer hallgatóban, ex-hallgatóban, oktatóban, kutatóban, és egyéb olyan szimpatizánsban, akik fontosnak tartják a magyar felsőoktatás helyzetét. Elsőként a korábban már „alapítványosodott” intézmények esetei alapján tartunk attól, hogy bár financiálisan megérheti a modellváltás, de pont ezek a hatalmas összegek lesznek az eszközök a tanszékek, intézetek, az ott dolgozó oktatók és kutatók zsarolására, sakkban tartására. Az eddigi tapasztalatok alapján, ez a folyamat nem pusztán strukturális változtatásról, hanem egy erős politikai befolyásszerzésről szól, ahol is a jelenleg regnáló kormánypárt a saját embereit ülteti be a magyar felsőoktatás intézményeinek nyakába, ezáltal csorbítva az egyetemek autonómiáját, illetve az amúgy is redukált polgári jogokat és lehetőségeket.

Félreértés ne essék, a világon nem példátlan, hogy alapítványi finanszírozású egyetemek működnek, sőt, vannak kifejezetten magas színvonalon működő intézmények. A kulcs inkább abban keresendő, hogy az új fenntartó – a szenátus megkerülésével, ellehetetlenítésével – teljhatalmat gyakorolhat, és az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumába olyan párt-közeli emberek kerülnek be, mint Csányi Sándor és Lázár János (Szent István Egyetem), Vidnyánszky Attila (SZFE), vagy Varga Judit (Miskolci Egyetem). Jelenlegi értesüléseink szerint az SZTE-hez tartozó kuratóriumba bekerülhet a Fidesz egyik legaktívabb alakja, Novák Katalin, illetve az előző önkormányzati választásokon függetlenként induló Nemesi Pál, aki mögött erős kormánypárti támogatottság van.

Mi, a VVL hallgatói csoport garanciát szeretnénk arra, hogy az esetleges modellváltás következtében sem jut olyan sorsra az ország egyik legjobb egyeteme, amire a többi hazai egyetem. A Corvinus egyes szakjain megnőttek a tandíjak, ebből következően jóval kevesebben is jelentkeztek oda tanulni, és a „hatalomátvételt követően” visszaesett a nemzetközi rangsorokban is. Az SZFE-hez tartozó kuratórium önkényesen meghozott törvényeket és határozatokat gyakorol – az egyetem szenátusát semmibe véve.

A lista sokáig folytatható lenne, és egy párat meg is fogalmaztunk a Facebook oldalunkon. A lista természetesen nem terjed ki az egyetem területének minden szegmensére, viszont azokat a kardinális, fontos garanciákat tartalmazza, amelyek teljesülése nélkül elfogadhatatlannak tartjuk a bárminemű modellváltást."

 

Szerző:
A Szegedi Tudományegyetem önszerveződő polgárai