A szervizdíj nem egyenlő a borravalóval

HírKlikk 2023. szeptember 26. 04:45 2023. szept. 26. 04:45

Nem áremelésből, hanem a bevételük egy részét kedvező adózású keretté alakítva jutnának a szállodák olyan motivációs lehetőséghez a szervizdíjjal, amely segítené az ágazati munkáltatókat is a bérversenyben. A szállodaszövetség 2-4 százalékos szervizdíjat sürgető javaslatát a szakmai érdekképviseletek is támogatják.

A szervizdíj nem egyenlő a borravalóval. Az utóbbi a szolgáltatással elégedett vendég gesztusa, míg a szervizdíj lehetőség a szolgáltatásban résztvevők adóhatékony javadalmazására – összegzett a VG Óperencia podcast legfrissebb epizódjában Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (Vimosz) elnöke.

Mint ismeretes, szervizdíj bevezetését kéri a kormányzattól a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, amely az olcsó, azaz kedvező adózású forrást az ágazatban dolgozók motiválására fordítaná.

A hír nyomán sokan tévesen úgy értelmezték, hogy újabb áremelésre készülnek a szállodák, az ágazati érdekképviseleti szervezeteknek emiatt fontos feladata, hogy tudatosítsák a vendégekben, valójában miről is van szó. A Vimosz indokoltnak tartja a kérést, amely a kormány támogatása esetén lényegében azt tenné lehetővé a munkáltatók számára, hogy az árbevétel adott százalékát (a szállodai szektorban legalább 2-4) kedvezményes adózással a dolgozó javadalmazására fordíthassák. 

„A magyar bérterhek magasak, ezért lenne fontos a kormányzattal közösen kialakítani egy olyan külön keretet, ami lényegében egy teljesítményösztönző anyagi forrás" – mondta Gál Pál Zoltán. A kötelezően dokumentált szervizdíjkeret révén a munkavállalók is láthatnák, hogy az abból származó bevétel hozzájuk kerül. 

„A vendéglátásban személyes kutatást folytattam, az éttermekben dolgozókat kérdezgettem, hogy megkapják-e a szervizdíjat. Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb esetben igen, de sosem voltam teljesen meggyőződve, érti-e a munkavállaló, hogy mi történik."

Tudomásul kell venni, nem mindenki nézi át a bérlapját, hogy az milyen sorokból tevődik össze – mondta a Vimosz elnöke.

A szállodaszövetségi javaslat alapvetően jó lehetőség a kedvezményes adózású javadalmazásra, ami egy szolgáltatás és munkaerő intenzív tevékenységnél teljesen indokolt. Ráadásul hatékonyan segítené a magyar munkaadókat a bérversenyben helytállni, másrészt a fehérítést is szolgálná az ágazatban, miként az a vendéglátásban is az egyik cél volt.

Forrás: Világgazdaság


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom