A szivárványos önkormányzat politikailag korrekt ajándéka

Puzsér Róbert 2020. augusztus 17. 15:14 2020. aug. 17. 15:14

A Terézvárosban győztes O1G-koalíció úgy döntött, hogy nemcsak a szivárványzászlót tűzi ki az épület homlokzatára, hanem az önkormányzat ötvenezer forintos jegyességi csomagját mostantól meleg pároknak is melegen átnyújtja.

A gesztus szintjén nincs is baj ezekkel a döntésekkel, bár eggyel azért ízlésesebb lett volna, ha a zászló diadalmas kitűzését a polgármester úr esetleg átengedi bárki másnak. A hősi tett Soproni Tamás közösségi oldalán megtekinthető – végre egy dicsőséges pillanat, ha már Buda visszavételéről nem maradt fenn felvétel.

Amivel itt baj van, az az épp kiterjesztett jogosultságú jegyességi ajándék. Miért is jár ez az önkormányzati támogatás? Azért, mert két ember összeházasodik? Más meg az utcára kerül, és senki nem nyúl utána – ő nem képez célcsoportot. Az önkormányzat bekopogtat a gerlepár otthonába, és átnyújtja a baráti vállalkozóktól rendelt ötvenezer forintos ajándékot, a polgármester úr levélben gratulál. Tényleg arra szolgál az önkormányzat, hogy jegyességi ajándékokkal lopja magát a választók szívébe? Tényleg arra szolgál a polgármester, hogy előadja a távoli rokont, aki nem felejtkezik meg a szeretteiről, és nagyvonalúan átad ötvenezer forintot a közösen befizetett adóból?

Ha valamiért Orbán Viktornak valóban távoznia kellene, az a társadalompolitikája, melynek nyomán az állam soha nem a szegényeket támogatja, hanem a középosztályt, a gazdagokat meg az Orbán Viktor ízlése szerint élőket. Így létesült maga a jegyességi ajándék intézménye, hisz a miniszterelnök az anyakönyvvezető felé terelgeti a párokat. Így létesült egy önkormányzati kiadás, mely szociális szempontokat egyáltalán nem érvényesít – gazdagnak és szegénynek egyenlően jár. Csakhogy ez így nem igazságos.

Kár lenne úgy tenni, mintha ez kifejezetten a Fidesz bűne volna. A magát baloldalinak tekintő Szocialista Párt a neki rendelt tizenkét év alatt előszeretettel támogatta a középosztályt, akár a gazdagokat is – így járt a négyszázezer forintos nyugdíj mellé ingyenes tömegközlekedés. A politika a Kárpát-medencében nem a társadalom bajait orvosolja szociálpolitikával, nem a legszegényebbek sorsát akarja megfordítani, hanem azoknak ad szívesen, akik ezt majd meghálálják a következő választáskor. E működést fejlesztette tökélyre Orbán Viktor rendszere, ennek egyik jelképe a jegyességi ajándék.

Ezt a támogatást nem kiterjeszteni kell a meleg párokra, hanem felszámolni. Soproni polgármester úr és kollégái ebből a pénzből vajon hány család lakhatását oldhatnák meg kerületről kerületre? Mondjuk az nem keltene annyira menő élményt, mint az ajándékcsomaggal való kedveskedés a tetszőleges nemi identitású házaspár lagziján. Jó érzékkel kell vesztegetni az állampolgárt – szexuális hajlamtól függetlenül.