A szülők változtatnának az iskolai járványkezelésen

HírKlikk 2020. november 6. 11:55 2020. nov. 6. 11:55

Tízezer szülő visszajelzése alapján készült az a széleskörű online felmérés, amelyet a Szülői Hang Közösség végzett az iskolai járványkezelésről. A kormányzati intézkedések betartását, betarthatóságát illetően, a szülök 90 százaléka jelzett problémát. Számos egyéb gondot is felvetettek, és több megoldási javaslatot tettek.

A leggyakoribb problémák a rendelkezések érdemi betartásával kapcsolatban merültek föl. A szülők 71 százaléka szerint, ezek közé tartozik a tanórai távolságtartás, illetve maszkviselet hiánya. 70 százalékuk úgy véli, a nem megfelelő kontakt-kutatás és teszt, 57 százalékuk véleménye alapján, fertőzés esetén a távoktatás, karantén elrendelésének elmaradása az érintettek körében, 40 százalékuk szerint a kevert osztályokkal, maszkviselés nélkül tartott tanórák.

Ritkábban ugyan, de szintén probléma a tornaórák korlátozás nélküli megtartása a tornateremben, a lázmérés során kialakuló sorbanállás, az ebédeltetésnél együtt lévő túl sok gyermek, a nem elegendő kézfertőtlenítő és a folyosói maszkviselés hiánya, annak ellenére, hogy a különböző osztályok keverednek.

A szülő és az iskola kommunikációja nem kielégítő, a szülők 31 százaléka kifejezetten elégedetlen vele. Nehezményezik, hogy az iskolai fertőzésekről sok esetben nem kapnak megfelelő tájékoztatást. Negyvenhárom százalékuk úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása iskolai fertőzésről, pedig a jelenlegi fertőzöttségi adatok mellett, szinte biztosra vehető, hogy előfordulhatott már, de a tesztelés vagy a tájékoztatás hiánya miatt, az információ nem jut el hozzájuk. A szülők és az iskola között nincs párbeszéd a járványvédelmi intézkedésekről, valamint a tanulmányi ügyekben nem kapnak választ a kérdéseikre.

A szülők szerint, a távoktatás minősége változó, vannak jó példák, de egyúttal sok a probléma is. A tavaszi távoktatás után, a tanulók 51 százalékánál tapasztaltak lemaradást valamilyen tárgyból, 16 százalékban pedig súlyos lemaradást. A mostani tanévben az osztály- vagy iskolai szintű távoktatásban résztvevők véleménye alapján, 33 százalék kifejezetten elégedetlen a távoktatás minőségével, ebből 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy érdemben nincs is távoktatás. A járvány következményeként, a tanulói, tanári hiányzások, a távoktatás miatt és a túlterheltség okán, 30 százalékos a lemaradás, az iskola csupán  az esetek nagyjából harmadában (29 százalék) tud legalább részben segíteni azok behozatalában. Jelentős a tanulói hiányzások száma, de a diákok nagyrészt magukra maradnak azok pótlásával. Csupán öt százalékban teremtették meg annak lehetőségét, hogy az otthoni karanténból a tanuló online bekapcsolódhasson a tanórába. A szülők túlnyomó többsége (71százalék) szerint, a járvány miatt, csökkenteni kellene a központilag előírt megtanulandó tananyag mennyiségét.

A szülők számára a távoktatás jelentős többletterhet jelent, 49 százaléknak hosszú távon nem összeegyeztethető a munkával, ebből 18 százalékuknak már rövid távon is probléma. A munkahelyről való kimaradás 48 százalékuknak pénzügyi nehézséget okoz.

Mégis, a járvány terjedésének  megfékezésére – a nehézségek ellenére – a szülők többsége (59 százalék) kívánatosnak tartaná, hogy a jelenleginél szélesebb körben térjenek át a távoktatásra. Az arra nemet mondók jelentős része viszont úgy nyilatkozott, hogy nem tudja összeegyeztetni a távoktatást a munkájával. Ha a kérdést csak azok körében nézzük, akiknél a távoktatás összeegyeztethető a szülők munkájával és így a szülői választ csak a gyermek érdeke és a járvány elleni védekezés határozza meg, a túlnyomó többség (85% százalék támogatja, hogy a távoktatást a jelenleginél szélesebb körben alkalmazzák.

A kormány tehát egy kényszerű döntést erőltetett a szülői társadalomra: nem adták meg a családoknak a szükséges védelmet ahhoz, hogy a szülők a távoktatás közben is megtarthassák a munkájukat (például jogi védelem vagy táppénz-lehetőség segítségével), és ezáltal a szülők jelentős részét ellenérdekeltté tették a távoktatás kibővítésével kapcsolatban. Mindeközben a kormány a ritkán elvégzett tesztelés és kontakt-kutatás miatt, csak ritkán rendel el távoktatást, holott a szülői társadalom jelentős része ennek kibővítését látná indokoltnak – legalább azokban az esetekben, amikor az iskolában előforduló fertőzések ezt szükségessé teszik.

A szülők számos megoldási javaslatot is felvetettek, amelyeket összesítve és csoportosítva tettek közzé.

A járvány alatti iskolai intézkedések mindenkit érintenek, ezért fontos, hogy ebben a kérdésben hallgassák meg a szakértőket és az érintetteket, a döntések pedig átláthatóan, szakmai szempontok szerint szülessenek meg.

A kormány segítségét abban kérik, hogy:

– végezzék el megfelelően a kontakt-kutatást és a szükséges teszteket, miután igazolt fertőzöttet találtak;

– fertőzés esetén rendeljék el a távoktatást az érintettek körében;

– az érintettek bevonásával kezdődjenek egyeztetések egy olyan intézkedési terv kidolgozásáról, ami a gyakorlatban betartható, a járványügyi szakemberek szerint is hatékony, és amelynek betartása számon kérhető, ellenőrizhető;

– a szülők kapjanak részletesebb tájékoztatást, fordítsanak figyelmet a szülők és az iskola kommunikációjára. A szülők kapjanak információt az iskolában tapasztalt fertőzésekről és intézkedésekről. Az iskolának legyen döntési jogköre a szükséges helyi intézkedések meghozatalára>

– fejlesszék a távoktatási lehetőségeket eszközökkel, digitális anyagokkal, módszertani képzésekkel, a családok eszközigényeinek támogatásával. Teremtsék meg a lehetőségét a karanténban levő diákok és tanárok tanórai bekapcsolódására, és alkalmazzák a távoktatási módszereket a hiányzások miatti pótlások támogatásához is;

– szakmai konszenzus alapján, csökkentsék a kötelezően előírt tananyag mennyiségét, hogy a tanárok rugalmasabban alkalmazkodhassanak a tanulók igényeihez. Fordítsanak figyelmet a lemaradók megsegítésére, a hiányzások pótlására;

– a szülők – amennyiben nem tudják munkájukat végezni az otthonmaradó gyermek mellett – kapjanak anyagi támogatást és jogi védelmet az elbocsátás ellen, távoktatás vagy karantén esetén is;

– könnyítsék meg a hiányzások szülő általi rugalmasabb igazolását.

Minderről részletesen a Szülői Hang oldalán olvashatnak: https://szuloihang.hu/