A többi visegrádi ország távolodik Orbántól, aki a súlytalan szélsőségesekhez közelít

Millei Ilona 2023. január 31. 14:50 2023. jan. 31. 14:50

Petr Pavel cseh elnökké választásával a visegrádi négyek együttműködésében az eddigi tendencia fog erősödni, ami azt jelenti, hogy Lengyelország, Csehország és Szlovákia még szorosabbra fűzi kapcsolatait, Magyarország pedig még inkább kiszorul a szélre. Így kommentálta a Hírklikknek a cseh elnökválasztás második fordulójának eredményét Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértő úgy látja, a magyar külpolitika a súlytalan szélsőségesek közé kormányozza az országot. Ha a magyar kormány változtatna mostani álláspontján – aminek egyébként semmi jele nincs –, akkor a V4 is kaphatna lendületet – tette hozzá. 

Petr Pavel nyugalmazott tábornok magabiztosan, 1 millió szavazattal legyőzte Andrej Babiš volt kormányfőt a cseh elnökválasztás második fordulójában, így ő váltja fel Milos Zemant, akinek márciusban jár le a második mandátuma. Jelenthet változást a V4-ben az új cseh államfő megválasztása?

Lényeges változást nem, inkább azt a tendenciát erősíti, ami már eddig is megfigyelhető volt, hogy a V3-ak, Lengyelország, Csehország és Szlovákia együttműködése erősödhet. Ez Magyarország számára nem jó hír, mert Pavel a kampányában is nagyon világosan jelezte a kritikai fenntartásait Orbán Viktorral, illetve a magyar kormánnyal szemben. 

Mi a különbség Pavel és Babiš között a V4-et illetően?

Az elnöki vitának az is része volt, hogy Babiš vajon a cseh Orbán, vagy sem. Volt egy olyan feltevés, hogy Babiš hasonló nézetek képvisel, mint Orbán Viktor, és Petr Pavel ezzel szemben határozta meg önmagát. Pavelről lehet tudni, hogy 2015-2018 között a NATO katonai bizottságának elnöke volt, a NATO és az Európai Unió elkötelezett híve, nyugatbarát politikus. Egy nappal a megválasztása után már beszélt is Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ez is jelzi, hogy mindenképpen határozottabban támogatja a megtámadott országot, mint elődje. Milos Zeman ugyan szintén támogatta, de ő korábban azért elég közvetlen kapcsolatot ápolt az orosz elnökkel. Ennek ellenére, azért a cseh kormány Ukrajna mellett állt. Ha Babiš nyer, az gondot jelentett volna, hiszen ő sok mindenben eltért a V3-ak közös külpolitikai felfogásától. Például azzal a kijelentésével óriási botrányt váltott ki – később kénytelen is volt visszavonni –, hogy amennyiben ő lenne az elnök, és Oroszország megtámadná Lengyelországot, ő nem engedélyezné, hogy a cseh hadsereg Lengyelország védelmére keljen. Ukrajnával kapcsolatban is hasonló álláspontot képvisel, mint Orbán Viktor, állandóan arról beszél, hogy békét kéne kötni, ez a legfontosabb, és most már tényleg hagyják abba a harcot. Babiš győzelme a magyar kormány szempontjából nyilván kedvezőbb lett volna, de a visegrádi együttműködés számára kedvezőtlenebb. Petr Pavel megválasztása azonban tovább erősíti azt a tapasztalatot, ami az elmúlt egy évben jellemző volt. 

Ez év júliusától Prága veszi át a V4 soros elnökségét. Ez milyen együttműködést vetít előre?

Nem számítok lényeges változásra, kivéve akkor, ha a magyar kormány radikálisan változtat az álláspontján. Ennek ugyan semmi jele sincs, de ha mégis megtörténne, akkor a V4 is lendületet kaphatna. Szerintem a cseh elnökség sem változtat Magyarország és a többi tagállam kapcsolatain, talán még jobban erősíti az eddigi elzárkózó vonulatot. Petr Fiala cseh miniszterelnök – aki nagyon erősen támogatta Pavelt – mondott olyat, hogy a V4-et egyelőre jegelni kell, most nem aktuális, de mondott ő már olyat is, hogy a V4 halott. Igaz, ezt a kijelentését visszavonta.

Azért lesz valamiféle együttműködés?

Nagyon úgy néz ki, hogy egyre szorosabbá válik Petr Fiala cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, illetve a csehek és a lengyelek között – bevonva Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt is – a pártpolitikai együttműködés is. Ők közösen akarnak platformot létrehozni az EPP-vel, az Európai Néppárttal. Ez megint szembemegy a jelenlegi magyar külpolitikával, amely arra számított, hogy a lengyelekkel, a csehekkel meg Melonival közösen hozhat létre valamit. Ezzel szemben ők egyre inkább arra törekszenek, hogy az EPP-vel kössenek megállapodást, és ilyen értelemben nekik a magyar kormány már egy ballaszt, mert az EPP a magyar kormánnyal nem akar semmiféle együttműködést. A vezető magyar kormánypárt, a Fidesz ugyanis kilépett az EPP-ből. Orbán Viktor is úgy nyilatkozott már, hogy az ő keze foglalt, őt már „elkérték”. Ez azonban csak azt jelenti, hogy a Salvini, Le Pen, AfD jelenlétével rendelkező Identitás és Demokrácia csoporthoz közelít. Ez a súlytalan szélsőségesek társasága, és egy pária csoportnak számít az Európai Parlamentben, valamint az európai politikai életben.