"A török maffia Erdoganon, a magyar maffia Orbánon keresztül jut pénzhez"

Kardos Ernő 2019. október 23. 13:27 2019. okt. 23. 13:27

Fegyvereket vásárol Törökországból a magyar kormány – értesült a hvg.hu. A lap szerint a páncélozott járműveket nem az állam vásárolja, hanem egy hazai közvetítőcég segítségével jut el a honvédséghez. A HT Divison Zrt, részben Szíjj László tiszakécskei vállalkozó érdekeltsége, részben pedig Suat Gökhan Karakus nevű török vállalkozóé, aki korábban Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak is társa volt. Illetve feltűnik még az üzletben egy Adnan Polat nevű, ugyancsak török vállalkozó is, aki Orbán Viktorral szokott meccset nézni. A kereskedelmi ügylet értéke hozzávetőleg 3.5 milliárd forint. A fegyverbeszerzés hátteréről Juhász Ferenc egykori honvédelmi minisztert kérdeztük.

- Mit szól ahhoz, hogy a honvédség új fegyverekhez juthat?

- A magyar hadseregnek a következő években szüksége lesz új fegyverekre. Ugyanis Hende Csaba minisztersége idején teljesen legatyásították a katonaságot, nem újították a harci felszereléseket. Az viszont nagyon meglepő, hogy a törököktől veszünk fegyvert, mert az nem túl jó minőségű.

- Gondolom, nem azokat a fegyvereket veszi meg a magyar állam, amelyekkel a múlt héten még Szíriában háborúztak?

- Ezt nem tudjuk, de egészen bizonyosan olyan típusú fegyverekről lehet szó, amelyet nemrég még a kurdok ellen vetettek be. A hírek szerint szárazföldi szállító eszközökről is szó van. Azt sem tudjuk, hogy használt, vagy új fegyverekről van-e szó, de ha a honvédséghez megérkeznek, akkor ki fog derülni.

- Bevett gyakorlat az a fegyverek vásárlásánál, hogy haveri körök közvetítésével kereskednek?

- A magyar kormány esetén egyáltalán nem meglepő, hogy baráti közvetítőket vesznek igénybe. Bármilyen kereskedelemben nyilvánvaló: minél több közbülső forgalmazó van, a termék annál drágább, mert mindenki zsebre akarja vágni a maga hasznát.

- A legtisztességesebb tehát az lenne, ha a magyar állam vásárolná meg a fegyvert a török államtól?

- Igen, de nem ez történik. Ugyanis a török maffia Erdoganon keresztül jut pénzhez, a magyar maffia pedig Orbánon keresztül. Közben pedig a fegyver kétszer annyiba fog kerülni, mint amennyibe a piacon. Így lehet lopni a rendszerből.

- Úgy tűnik, hogy a fegyverbeszerzésből kifelejtették a katonákat, mintha az egészet a miniszterelnökség vezényelné. Ön is így látja?

- Azért, mert információm szerint a honvédelmi minisztériumtól és a minisztertől elvették, vagy átcsoportosították az összes beszerzésre vonatkozó jogosultságot. Ma a honvédelmi minisztérium, s a miniszter nem dönthet fegyverbeszerzésről, persze ha megkapják, akkor minden fegyvernek örülnek majd. Az új fegyvernek a katona mindig örül. Az más kérdés, hogy mire lenne igazán szükség! A beszerzéssel kapcsolatos összes döntést a miniszterelnöki hivatalhoz kapcsolták, így aztán nem csoda, ha a fegyverzet beszerzését olyanokra bízzák, aki Orbán Viktornak a legmegfelelőbb. Vagyis a kormányfő bizalmi körére.

Juhász Ferenc

 

- Gondolom, azért a honvédséget, vagy a minisztert megkérdezik, hogy mire van szüksége a katonáknak. Van szakmai kontroll?

- Akár meg is kérdezhették, hogy szeretnék-e vagy sem. Amire persze rá is bólinthattak, az más kérdés, hogy valóban azokra az eszközökre van-e szükség, amelyet megvettek. Egyáltalán nem biztos, hogy a két dolog egybeesik.

- Lehet, hogy a katonák más vennének?

- Igen, de nekik nem haverjuk a török diktátor.

- Ez a bevett módja a világban a fegyverbeszerzéseknek?

- Az új fegyvereket inkább a gyártól veszik, nem közvetítő útján vásárolják. Ha a gyár állami tulajdonban van, akkor az állammal kötik a szerződést. Mindenkinek ez a legjobb megoldás – kivéve, aki lopni akarnak – mert akkor nincsenek áttétek, és az teljesen tiszta üzlet. A használt fegyvereket – miután kivonták a forgalomból – nagy tételben cégeknek adják el, és ezek kereskednek a kiszuperált eszközökkel. Előtte persze felújítják.

- Az tudja, hogy a török fegyverbeszerzés mennyibe kerül, hihető, hogy három és fél milliárdot költenek új vagy régi fegyverekre?

- Nem tudom, ugyanis ez a beszerzés nem is szerepel a honvédelmi minisztérium költségvetésében. Azt sem tudjuk, hogy hitelre vásároltak, vagy halasztott fizetéssel csak öt, vagy tíz év múlva kell majd fizetni. Az viszont egészen bizonyos, hogy az ilyen sok áttéten érkező fegyver forgalmazásán több, mint 50 százalékos a haszon.

- Tehát, ha igaz, hogy 3.5 milliárdos a beszerzés, akkor ennek a fele?

- Igen, ez nagyon valószínű, hogy ennyi a jövedelme azoknak, akik a rendszer működtetik.