A választás nem a kormány játékszere

HírKlikk 2021. november 25. 08:15 2021. nov. 25. 08:15

A veszélyhelyzet meghosszabbítása sértheti a választások szabadságát és tisztaságát. Ha önkényesen befolyásolja a képviselők megválasztásához vezető folyamatot, azzal a demokrácia alapjait ássa alá. Ha a választásokat úgy kell megtartani, hogy a kormánytól függ, miről és hogyan nyilváníthatunk véleményt, az sértheti a választások szabadságát és tisztaságát” – olvasható a TASZ honlapján.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) így reagált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd éjjel benyújtott törvényjavaslatára, amelynek értelmében az Országgyűlés felhatalmazást adna a kormánynak a veszélyhelyzet meghosszabbítására. A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy akár 2022 júniusáig együtt kelljen élnünk a korlátozásokkal, azaz lehet, hogy a választásokig visszatér például a tüntetéstilalom. Ha a választásokat úgy kell megtartani, hogy a kormánytól függ, miről és hogyan nyilváníthatunk véleményt, az sértheti a választások szabadságát és tisztaságát.

A választás nem a kormány játékszere – folytatódik a közlemény. – Ha önkényesen befolyásolja a képviselők megválasztásához vezető folyamatot, azzal a demokrácia alapjait ássa alá. Bármire is használja majd a törvényből következő felhatalmazást a kormány, mi segítünk abban, hogy kinyilváníthasd a véleményed. Ezen az oldalon összegyűjtöttük azokat az eszközöket, amelyekkel te is tehetsz azért, hogy minél szabadabb választásokon dönthessünk 2022-ben – írja a TASZ.

 

Forrás: Hírklikk