A vízumügy fogadtatása is mutatja, mennyire nem bíznak a nyugati partnerek Lengyelországban

HírKlikk 2023. szeptember 21. 16:30 2023. szept. 21. 16:30

A lengyel vízumbotrány feltárta, milyen veszélyes is, hogy a PiS párhuzamos univerzumot épített ki. A történtek megrázták a lengyel politikát, nem egészen négy héttel a választás előtt, bár sok részlet még nem világos – így látja az ügyet a jobboldali konzervatív német Die Welt varsói tudósítója.

Nagyon valószínű, hogy lengyel konzulátusokon – kenőpénzért – több százezer munkavállalási engedélyt adtak ki, nem pedig csupán néhány százat, ahogyan azt a hatalom állítja. Ám mivel a kormány ellenőrzés alatt tartja a média javát, a nyomozás akadozva halad, és úgy is csak főként külső nyomásra.

A héten egy ellenzéki képviselő elment a Jog és Igazságosság egyik kampánygyűlésére, ám amikor szóba hozta a vízumügyet, a rendőrség – immunitás ide vagy oda  – elvezette. Erre mondták azt ellenzékiek, hogy ilyesmi a belarusz diktatúrában szokott előfordulni.

A reakció ugyanis kivédeni a bírálatot és ellentámadást indítani. A PiS azonban a történtek miatt sok szavazatot veszíthet. Mindenesetre lehetetlen megjósolni, hogy mi lesz majd az urnáknál: még az sem zárható ki, hogy győz az ellenzéki szövetség – írja a Die Welt. A hatalom ugyanis a migráció elutasítását írta a zászlajára. Nem hajlandó például elfogadni az unión belül a befogadott menekültek szétosztását.

Hogy nemzetközi válság lett a botrányból, az arról árulkodik, hogy az EU-partnerek mennyire nem bíznak a lengyel vezetésben. Ez annak a következménye, hogy a hatalom átalakította az igazságszolgáltatást, illetve az államot. Senki sem gondolja, hogy Varsó megnyugtatóan utánajár a visszaélésnek. Hírek szerint ebbe a körbe beletartozik Washington is.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom