Aggasztó a magyarországi helyzet

HírKlikk 2020. november 23. 18:08 2020. nov. 23. 18:08

„Aggaszt az LGBTQ-emberek megbélyegzésének nyilvánvaló eszkalációja, és az, hogy politikai előnyök céljából befolyásolják ezeknek az embereknek a méltóságát és a jogait” – idézte az ORF Dunja Mijatovics, az Európa Tanács biztosa szavait. Azzal kapcsolatban beszélt a boszniai biztos, hogy az ET Felszólította a magyar parlamentet: a törvénytervezetek és az alkotmánymódosítás elfogadásával várja ki a vészhelyzet végét.

Minderről az ORF.at osztrák közszolgálati műsorszóró számolt be, több hírügynökségi jelentés alapján. 

Mijatovic példaként azt a törvényjavaslatot hozta fel, amely az azonos nemű párok és az egyedülállók számára az örökbefogadást csak külön engedély alapján tenné lehetővé. Felhozta azt a tervezett módosítást is, amellyel Orbán Viktor kormánya bele akarja írni az alkotmányba, hogy „az anya nő, az apa férfi”. 

Mijatovic felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány módosítására irányuló tervek súlyos negatív következményekkel lehetnek a magyarországi emberi jogokra. Mint mondta, attól tart, hogy a törvénycsomag több része súlyosan alááshatja az országban a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogok érvényesülését. Hangsúlyozta: ilyen messzire mutató javaslatokat, főként alkotmánymódosításokat nem lenne szabad elfogadni vészhelyzetben. Dunja Mijatovic felszólította a magyar parlamentet, hogy a tervezetek elfogadásáig várja ki a vészhelyzet végét. 

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács – ami nem az Európai Unió testülete – egyebek mellett az emberi jogok tiszteletben tartásáért lép fel. 47 tagállamot tömörít. 

 
Forrás: Hírklikk