Aki a törvények felett áll

Szolga Bálint 2020. január 23. 12:54 2020. jan. 23. 12:54

Az utóbbi hetekben ütötte fel a fejét a hír, miszerint egy 22 éves joghallgatót neveztek ki a fiatalokért felelős helyettes államtitkári pozícióba. Rácz Zsófia története számomra különösen érdekes, hiszen egyike vagyok azoknak a fiataloknak, akik politikailag aktív életet élnek, így amikor először hallottam a kinevezéséről, közönyösen álltam hozzá.

Azonban amikor bejelentették, hogy diploma hiányában nem is lehetne helyettes államtitkár a hatályos törvények szerint, fogadni mertem volna, hogy hamarosan törvénymódosítás fog következni a probléma megszüntetésének érdekében. Ám még ekkor is úgy álltam hozzá, hogy ugyan már kételkedve, de vártam, hogy mik lesznek az első lépései. Nos, fogalmazzunk úgy, hogy nem lepődtem meg.

Békés Gáspár diákolimpikon és szintén diákaktivista barátom követte el azt a hibát, hogy kritikát mert megfogalmazni Ráczzal szemben. Természetesen ezért el is nyerte „méltó” büntetését, hiszen letiltották az oldalról és még a hozzászólásait is törölték, ezzel megsértve Gáspár szólásszabadsághoz való jogát, hiszen mégis egy helyettes államtitkár hivatalos profiljáról beszélünk. Nos, a helyzet az, hogy amikor már egy helyettes államtitkár tiltogatja le az őt kritizálni merőket, az sokat elárul az állampolgárokhoz való hozzáállásról.

A mozgalommá átszerveződött ADOM (régi nevén FDP) úgy döntött, vitára hívják a frissen kinevezett Ráczot. Azonban, mivel rengeteg Fidesz/Fidelitas közeli embernek vitafóbiája van, erre a megkeresésre nem reagált. Egyértelműen látszik, hogy hiába a vérfrissítés, az alapmentalitás ugyanaz maradt. A kritikus emberek elhallgattatása, a viták elől való menekülés mind jellemző a jelenlegi kormány tagjainak nagy részére.

Amiért viszont Rácz Zsófia védelmére kelnék, az a fiatalsága miatt ért kritikák. Sokan arra hivatkoznak, hogy mivel fiatal, ezért biztos tapasztalatlan. Szerintem semmi baj nincs azzal, ha egy FIATALOK megsegítését szolgáló államtitkárságon az átlagéletkor leesik végre 60 alá. A probléma sokkal inkább azzal az urambátyám rendszerrel van, ami ismét megmutatta oroszlánkörmeit. Mikor ezeket a híreket hallja az ember, néha kitekint az ablakon hogy mikor került vissza a 14. századi Magyarország feudális működésébe, és mégis miért?

Összességében, a probléma nem azzal van, hogy Rácz Zsófia fiatal, vagy azzal hogy nincs diplomája és csak harmadéves az egyetemen. A gond azzal van, hogy a törvénymódosítás és a fent leírtak alapján, ugyanaz a tempó köszön vissza, mint rengeteg, nála idősebb kormánypárti politikustól.