Aki Brüsszel ellen lép fel, mint a Fidesz, az elhagyja a kereszténydemokrácia alapelveit

HírKlikk 2021. március 7. 18:18 2021. márc. 7. 18:18

Az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber számára nem öröm a Fidesz döntése, hogy elhagyja a néppárti frakciót. De aki provokatívan Brüsszel ellen lép fel és aki nem foglal egyértelmű állást a jogállamiság kérdésében, az elhagyja a kereszténydemokrácia alapelveit.

Nem volt öröm számomra a Fidesz döntése, miszerint elhagyja a néppárti frakciót - jelentette ki az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber az osztrák Profil című lapnak adott interjújában.  A frakcióvezető szerint  Európának szüksége van az együttműködésre, a hídépítésre, és a magyar miniszterelnökkel éveken át ez sikerült is. 

Ugyanakkor beszélt arról is, hogy aki provokatívan Brüsszel ellen lép fel és aki nem foglal egyértelmű állást a jogállamiság kérdésében, az elhagyja a kereszténydemokrácia alapelveit.  Arra a felvetésre, miszerint Orbán Viktor gyakran személyeskedik a vitákban, azt mondta, jól tudta kezelni és nem vette magára. Ilyenkor inkább telefonálok, hogy „mi akar ez lenni”. Ugyanakkor Orbán metódusa egyértelmű: személyes ellenségképet alkot – írja a Népszava.

Manfred Weber azt is elmondta a frakcióban most már a munkára koncentrálnak, ugyanakkor nem könnyebbült meg, mivel olyan kollégákat is elveszítettek, akik szakmailag jó munkát végeztek. Felhívta a figyelmet, a Fidesz 80 százalékban mindig megszavazta a néppárti álláspontot. 

„Nem arról van szó, hogy a szigorú külső határvédelmet támogatjuk vagy azt, hogyan lendítjük fel a gazdaságot a koronavírus-válság után, hanem a jogállamiságról és az alapértékekről. Ilyen a Néppárt keresztény-emberképe. Ez volt az alapvető probléma" – fogalmazott.

Manfred Weber állítása szerint Deutsch Tamás gestapózása csak marginális ügy volt. A döntő motívum az volt, hogy Orbán Viktor tavaly megvétózta a jogállamisági mechanizmust. Megemlítette, a Néppárt-frakcióban mindenki ezért küzdött. Hangsúlyozta, az Európai Uniónak következetesnek kell lennie, és élni kell a jog eszközeivel minden ország esetében. Úgy véli, eddig nem lehetett például az igazságszolgáltatás kérdésébe beavatkozni, mondván, ez nemzeti hatáskör. Néhány ország mindig hivatkozhatott arra, ez nem Európa dolga. „Most rögzítettük azt az elvet, hogy az uniós pénzeket csak akkor folyósítunk, ha független a média.” 

„Amikor azt tapasztaltuk, hogy Orbán még az EU költségvetésének megvétózására is kész, egyértelművé vált, az a törés, ami az alapvető kérdésekben mutatkozik köztünk, nem orvosolható. A jogállamisági mechanizmus az Európai Unió koronaékszere, történelmi változást jelent. Aki nem garantál független igazságszolgáltatást, aki a médiaszabadságot nem biztosítja, az nem profitálhat az uniós forrásokból.”

Manfred Weber elmondta, a következő kérdés most az, van-e ereje és bátorsága mindezt az Európai Bizottságnak alkalmazni. Az első eset Lengyelország lenne, ahol már elindították a hetes cikkelyt és most már a második lépésnek kell következnie.