Alkotmánybíróság elé kerülnek az egészségügyi ellátás új szabályai

HírKlikk 2020. október 21. 14:11 2020. okt. 21. 14:11

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az MSZP az egészségügyi ellátásra vonatkozó, júliustól hatályos szabályok miatt – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerdán.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, év közepétől a kormány szigorította azokat a szabályokat, amelyek azokra vonatkoznak, akik maguk fizetik a jelenleg 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus végén rendeletben határozta meg a részletszabályokat, miszerint a sürgősségi ellátást is kiszámlázhatják azoknak, akik fél évig nem fizetik ezt a járulékot.

Ráadásul – folytatta –, 750 ezer forintban maximálták a kiszámlázható összeget. Elmondta, aki nem tudja befizetni hónapról hónapra a 7710 forintot, az a több mint hétszázezer forintot sem fogja tudni.

Korózs Lajos közölte, a szabályozást elfogadhatatlannak, alkotmányellenesnek és emberiességellenesnek tartják, ezért fordulnak az Ab-hez.

Elmondta azt is, hogy már másfél éve lejárt az a határidő, amíg a kormánynak rendeznie kellett volna a rokkantellátással kapcsolatos mulasztását.

Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a 2012-ben átalakított rokkantellátási rendszert, mert annak révén, több tízezer ember ellátását csökkentették úgy, hogy állapotuk nem javult, csak a minősítési szabályok változtak.

Korózs Lajos kitért arra, hogy az MSZP országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az ügy rendezését, többi között az érintettek kártalanítását kezdeményezve.