Amerika, az „aranyhímű távol”

Millei Ilona 2020. szeptember 18. 10:07 2020. szept. 18. 10:07

Bár úgy lenne! Ez csak egy vágyaktól vezérelt kijelentés (wishful thinking) – reagált Jeszenszky Géza, történész, egyetemi tanár, politikus és diplomata Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon kijelentésére, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata még sosem volt ilyen jó. Ez már csak azért sem lehetséges, mert míg az USA Kínával és Oroszországgal rendkívül rossz viszonyban van, addig a magyar kormány látványosan jó kapcsolatokat ápol ezzel a két országgal – tette hozzá.

Mint arról már olvashattak, Szijjártó Péter a Facebook-oldalán osztotta meg többek közt a fent idézett a gondolatot, azután, hogy 2020. szeptember 15-én Washingtonban – egyedüli uniós külügyminiszterként – részt vett Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján.

 Jeszenszky Géza – aki az Antall-kormány külügyminisztere, 1998-2002 között Magyarország washingtoni, 2011-2014 között pedig norvégiai és izlandi nagykövete volt –, maga is nagyra tartja Amerikát, mindig is nagyra tartotta. Szerinte most valóban jobb a viszony az USA-val, mint az Obama- kormány idején volt, amelyik a demokrácia alapelvei – úgymond – megsértése miatt, egyre kritikusabb szemmel nézett Magyarországra, de mindössze arról van szó, hogy a magyar kormány igyekszik jóban lenni az amerikai elnökkel, Donald Trumppal.

Jeszenszky Géza úgy vélte, ez kevés, és a két ország viszonyát nem helyes csak erre építeni. Az, hogy milyen a viszony két ország között, ugyan nem független attól, hogy ki ül az elnöki székben, de a kapcsolat milyensége a két kormány céljain és kölcsönös megítélésén is múlik. Ezt ő külügyminiszterként és washingtoni nagykövetként is megtapasztalta. Ahogy azt ugyancsak, hogy a magyarok még tudnak valamit az USA-ról, ám fordítva ma ez már korántsem mondható el. Jeszenszky Géza szerint, a rendszerváltozáskor igen nagy becsülete volt Magyarországnak – Lengyelországgal együtt – Amerikában, az idősebb Bush elnök nagy tisztelettel  fogadta Antall Józsefet, aki a kommunista  dominókat ledöntő két ország egyikéből érkezett. Erről az amerikaiak is hallottak, tudtak. Ám, napjainkban, ha bármily keveset is hallanak az amerikaiak Magyarországról, az nem más, minthogy az egy olyan ország, ahol a demokrácia és a sajtószabadság is bajban van. Erről már fogalmaztak meg kritikát az amerikaiak, és az sem véletlen, hogy újra elindították a Szabad Európa adásait.

Jeszenszky Géza azt mondta, annak, hogy az amerikai és a magyar kormány valóban jóban legyen, erősen gátat szab, hogy míg az Amerikai Egyesült Államoknak rendkívül rossz a kapcsolata Kínával és Oroszországgal, addig a  magyar kormány látványosan jó viszonyt ápol velük. Nem tesz jót ennek a kapcsolatnak Paks2, vagy épp a Budapest-Belgrád vasútvonal építése sem. Mindezt nem  eléggé ellensúlyozza, hogy fegyvereket, fegyverrendszereket vásárolunk Amerikától, hisz' a NATO-ból való „kilógásunkkal”, vagy épp a belarusz-kérdésben alig értelmezhető és észrevehető állásfoglalásunkkal még maga Donald Trump sem ért egyet.

Jeszenszky Géza leszögezte, az amerikai elnök és az Amerikai Egyesült Államok nem ugyanaz. Donald Trump sem Amerika. Ezért – különösen választások előtt – életveszélyes kizárólag az elnök kegyeit keresni. Már csak azért is, mert ha a novemberi választásokon a demokraták győznek, ez a látszólagos jó kapcsolat összeomlik.