Amerika ismét figyelmeztet

Dr. Dávid Ferenc       2024. augusztus 24. 18:05 2024. aug. 24. 18:05

A Népszava 2024. július 15- számában megjelent – „Amerika figyel és nem felejt” című – írásomban leltárba vettem az USA hazánkat érintő figyelmeztetéseit és intézkedéseit. Az elmúlt két év „termését” állítottam időrendi sorrendbe. Távirati stílusban:

  • 2022. nyarán az USA felmondta a két ország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.
  • 2023. augusztusában az Amerikai Egyesült Államok biztonsági megfontolásokra hivatkozva korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában.
  • 2024. januárjában Cardin demokrata szövetségi szenátor (az USA szenátusa külügyi bizottságának elnöke) éles hangon visszautasította, hogy a magyar kormány vezető tisztségviselői állandóan támadják Biden elnököt és Pressman nagykövetet, „ami elképzelhetetlen egy amerikai szövetséges számára”.
  • 2024. március 14-én az USA budapesti nagykövete ünnepi beszédet mondott Magyarország NATO-hoz való csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából. Rövid idézet David Pressmantól: „Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, amikor egy hivatalban lévő miniszter úgy hivatkozik az Egyesült Államokra, mint a halottra, akinek nő a körme. Nem érthetjük meg és nem fogadhatjuk el, hogy a miniszterelnök (O.V. – Dávid F.) az Egyesült Államokat szövetségesünk, Magyarország >>legfőbb ellenfeleként<< azonosítja.”
  • 2024. június 27-én az USA ismét aggodalmát fejezte ki a szuverenitásvédelmi törvény magyarországi végrehajtása miatt, amelyet Washington szerint a civil társadalom és a független médiaszervezetek elleni támadásra használtak fel.

Reménykedtem, hogy a hosszú, forró nyarat megússzuk a legnagyobb és legerősebb szövetségesünk újabb figyelmeztetése nélkül. De hiába járt Orbán július első dekádjában az USA-ban, hiába vizitált Trumpnál a magyar kormányfő: az amerikai hivatalban lévő adminisztráció jóindulatát megint nem sikerült elnyernie. Fent hivatkozott júliusi jegyzetemet így fejeztem be: „Ne legyen kétségünk: Magyarország miniszterelnöke hosszú ideje tartó tévelygésének vélhetően ismét negatív következményei lesznek. Amerika ugyanis nem felejt.”

Amerika tényleg figyel, Amerika tényleg nem felejt és ismét figyelmeztet. Az USA budapesti nagykövetének (David Pressman) 2024. augusztus 23-i közleményét szó szerint idézem: „Ma találkoztam a magyar külügyminisztérium tisztviselőivel, hogy tájékoztassam őket arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok különböző célszervezetekkel szemben szankciókat vezet be, köztük két magyarországi entitással, amelyek közül az egyik részt vesz Oroszország energiaágazatának megerősítésében (és Paks II-n kíván dolgozni), a másik pedig Oroszország hadigépezetét látja el. Továbbra is aggodalommal tölt el bennünket a magyar kormány Kremlhez fűződő kapcsolatainak mélyítésére és Magyarország orosz energiafüggőségének fenntartására irányuló döntése.”

Két év alatt tehát a hatodik intést kaptuk, a hatodik alkalommal jelezték egyértelműen (és nyilvánosan), hogy az USA számára elfogadhatatlan a megbízhatatlan magyar partner magatartása. Vajon meddig tart a türelmük?



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom