Amikor a fagyi visszanyal: saját retorikáját fordítják a Fidesz ellen

HírKlikk 2021. június 10. 17:07 2021. jún. 10. 17:07

Orbán Viktor a jelek szerint elszámította magát, nem készült fel ekkora ellenállásra a Fudan Egyetem ügyében. Így most úgy tűnik, visszakozni készül. A kampusz a fő eszköz volt számára, hogy körbeudvarolja Kínát, s némi időbe telt neki, hogy felismerje: új helyzet van – írja a The Financial Times, amely megkérdőjelezi az állítást, miszerint még nincs meg a végleges döntés az építkezésről. Karácsony pedig a Fidesz ellen alkalmazza a kormánypárt korábbi retorikáját.

A lap előfizetői számára elérhető cikk emlékeztet arra, hogy hat hete megkötötték a részletekbe menő szerződést a Fudan Egyetem kampuszának létesítéséről. Ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy lesz több sportlétesítmény, valamint egy konferencia központ. Az árról sok részlet nem szivárgott ki, ám a Direkt36 révén úgy tudni, hogy a hivatalos előterjesztés 1,5 milliárd eurós költségvetéssel számol. Az összeg nagy részére Kína kölcsön formájában nyújtana fedezetet, mint ahogy a Belgrád-Budapest vasúti pálya korszerűsítésére is teszi. 

A lap felidézi azt is, hogy Budapesten működik a Huawei legnagyobb szolgáltatóközpontja a világban, továbbá, hogy Magyarország nemrég még azt a szívességet is megtette Pekingnek, hogy megakadályozta az EU állásfoglalását Hongkong kapcsán. 

Mindazonáltal a Fudan-kampusz mutatja a legjobban, hogy Orbán összeszűri a levet a kínaiakkal. 

Ám a lakosság kétharmada elutasítja az elképzelést, részben a hatalmas anyagi következmények miatt, részben pedig azért, mert a létesítmény elvenné a helyet a Diákvárostól. A hangulat illeszkedik abba az irányzatba, hogy az európai emberek egyre kevésbé kérnek kínai projektekből, miután azok hatalmas adósságokat rónak a következő generációkra. Alighanem éppen ilyen okokból lett államtitok a magyar-szerb vasúti felújítás terve – írta a The Financial Times. 

Közben több kelet-európai tagállam is kezd kiábrándulni Pekingből, Litvánia már kivált a Kína és a régió országai közti együttműködésnek keretet adó 17+1-es formációból. 

De a legnagyobb ellenállást a liberálisok vezette nagyvárosok részéről tapasztalni, Budapesttől Prágáig. Lendületet adhat a választásokra készülődő magyar ellenzéknek, ha a kampusz tervét ejteni kell. Balogh Éva, történész, az amerikai Hungarian Spectrum szerkesztője úgy értékelte Karácsony Gergely nyilatkozatát (miszerint Orbán a tehetős elit és nem a szegény diákok érdekeit szolgálja), hogy az ellenzék is átvette a Fidesz által jó egy évtizeden át eredményesen folytatott ilyetén retorikát, és azt most sikerrel veti be a kormánypárt ellen.

Forrás: Hírklikk