Angolul nem beszélő kakukktojás Orbán amerikai delegációjában

HírKlikk 2019. május 15. 14:01 2019. máj. 15. 14:01

Angolul nem beszél, a külgazdasághoz korábbi pályafutása alapján nem ért, mégis miniszteri biztosként ott ült a Fehér Házban tárgyaló magyar delegációban Budai Gyula. Csak Orbán Viktor tudhatja, miért – mondta Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, aki szerint Budai Gyula karrierjének hátterében a Sukoró-ügyben vitt szerepe állhat.

Kakukktojás a Donald Trump amerikai elnökkel tárgyaló magyar delegációban Budai Gyula miniszteri biztos személye, aki angolul nem beszél, és bár a külső piacok fejlesztéséért koordinálásáért felelős miniszteri biztos, a területhez nem ért – mondta a Klubrádióban Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő, volt SZDSZ-es külügyi államtitkár.

Eörsi szerint tehát rejtély, Budai miért viszi ezt a pozíciót, és hogy került az amerikai vezetéssel egyeztető csoportba. Ezt szerinte csak a delegációvezető, Orbán Viktor tudhatja, aki jóváhagyta a május 13-ai washingtoni tárgyaláson résztvevő magyarok névsorát. Magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Budai Gyula mellett, a megbeszélésen többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár vett részt.

Eörsi Mátyás megjegyezte, úgy tűnik, Budai Gyulát a kormányfő annak ellenére is sikeresnek tekinti, hogy korábban az összes rábízott feladatban kudarcot vallott. Nem került be a parlamentbe, egyéniben elvesztette a választást, és a Gyurcsány Ferenc, valamint Bajnai Gordon elleni támadása sem volt sikeres – az úgynevezett Sukoró-ügyben nem sikerült a két volt kormányfő bűnösségét bizonyítani. Budai mai elismerése így arra utal, hogy Orbán Viktor sem hitt elődei bűnösségében, párttársát elszámoltatási kormánybiztosként csak azért állította rájuk, hogy zavart keltsen, és így elhitesse a közvéleménnyel, hogy bűncselekmény követtek el.

Forrás: Klubrádió