Angolul tartott 15 perces beszédet Karácsony Gergely

HírKlikk 2021. szeptember 16. 16:05 2021. szept. 16. 16:05

A főpolgármestert hosszú hónapok óta támadja a kormánypropaganda nyelvtudásának állítólagos hiánya miatt, a demokrácia kihívásairól tartott budapesti konferencián azonban angol nyelven szólt a közönséghez.

A Budapest Forum című kétnapos rendezvényen Karácsony Gergely angolul tartotta meg 15 perces nyitóbeszédét. 

Hosszan beszélt a veszélyekről, amelyek a demokráciát fenyegetik, és az Orbán-kormányt a populizmus elrettentő példájaként említette – írja a hvg.hu.

Karácsony a problémák között említette a demokratikus társadalmakban létező szegénységet, ami nem egyszerűen a szociálpolitika kudarca, hanem a demokrácia hitelén esett sérülés.

Karácsony úgy vélte, a három évtizeddel ezelőtt Európa keleti felén létrejött új demokráciák válságából levonandó egyik legfontosabb tanulság, hogy a szegénység, a reménytelenség, az egyenlőtlenség, a szorongás és bizonytalanság légköre súlyos károkat okoz a demokráciának. Ezért, ha arról kérdezik, hogy mit kellene tenni a demokrácia fenntarthatóságáért, az első dolog, ami eszébe jut, hogy ellen kell állni ennek a tendenciának.

A főpolgármester kitért a klímaváltozásra is, amely szerinte azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a bolygó az utánunk jövő generációk számára lényegesen rosszabb életfeltételeket tud majd csak biztosítani. 

A főpolgármester kitért a médiára, amelyet teljesen átalakítottak az ingyenesen hozzáférhető tartalmakat kínáló online médiumok és a közösségi média.

„A független, minőségi újságírás finanszírozása mind nehezebb. Egyre kevesebb az olyan forrás, amit a legtöbben jó szívvel tudunk hitelesként elfogadni. A politikai irányítás alatt álló, a valóságot politikai szándékok szolgálatában elferdítő forrás viszont egyre több van” – tette hozzá.

Beszéde végén Karácsony az Orbán-kormányra is kitért, bár a miniszterelnök nevének említése nélkül.

„Kormányon a demokrácia intézményeit a saját érdekeiknek megfelelően torzítják el, a demokrácia és az autokrácia egy olyan hibridjét létrehozva, aminek tehetetlensége, önmozgása a demokráciától egyre távolabb, az egyre teljesebb autokrácia felé halad. Minderre példa természetesen az a rezsim, ami jelenleg ezt az országot uralja – egy olyan példa, amiből rengeteget lehet tanulni” – mondta.

Forrás: hvg.hu