Átlátszó: új, 9 milliárdos repülővel közlekedik Mészáros Lőrinc

HírKlikk 2024. szeptember 10. 12:00 2024. szept. 10. 12:00

Légi és hajózási útvonalak, radarképek összevetésével az Átlátszó arra jutott, hogy egy frissen forgalomba állított Bombardier Challenger 3500 lehet Mészáros Lőrincnek és körének új magánrepülője.

Az Átlátszó cikke szerint a milliárdos többször is utazott már az osztrák OE-HOZ lajstromjelű Bombardier Challenger 3500 privát jettel, amely  2024. június 12-én tette meg az első próbaútját az észak-amerikai kontinensen, Kanadában – írja az összeállítást szemléző 24.hu.

Az akkor még kanadai lajstromjelzéssel (C-GOWO) repülő magángép további öt próbautat követően, 2024. július 1-jén repült át Bécsbe, az osztrák üzembentartójához, majd onnan pár nappal később Budapestre. Valószínűleg nem véletlen egybeesés, hogy a milliárdos vállalkozó családja által használt helikopter (OE-XWY) épp aznap repült ki Bécsbe a magánrepülőgéphez, majd a két légijármű szinte egyszerre érkezett hazánkba.

A magánrepülőgép első útjai is tovább erősítették a feltételezett kapcsolatot a felcsúti vállalkozó körével. A privát jet a hazánkba érkezését követően két nappal ugyanis már a dél-francia Hyėres-be, majd onnan még aznap Mallorca szigetére, Palma di Mallorca-ba repült. A MarineTraffic hajóútvonal- és tengeri analitika szolgáltató adatai alapján a Mészáros érdekeltségébe tartozó Rose d’Or luxusjacht is pont ekkor horgonyzott le a város kikötőjében.

A minden jel szerint Mészáros Lőrinc által használt magángép 2024-es modell, újonnani ára 27 millió dollár, azaz 9,6 milliárd forint. Az éves fenntartási költsége kevéssel 3 millió dollár, vagyis 1 milliárd forint felett jár. Ez csaknem 7 ezer dolláros, azaz 2,5 millió forintos költséget jelent óránként az Aircraft Cost Calculator oldal adatai alapján, áll az Átlátszó cikkében.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom