Országos mozgalmat indított volna társaival a cserdi polgármester augusztusban

NVZS 2020. július 15. 15:02 2020. júl. 15. 15:02

Bogdán Lászlónak komoly tervei voltak: három cigány politikus társával közösen ki akartak lépni az országos politikába egy olyan, a vidéki – roma és nem roma –szegény emberek segítését zászlajára tűző mozgalommal, amely a cserdi példára támaszkodott volna, mottója a cserdi polgármester „Ember vagyok nem cigány” szavajárása, az arca pedig maga Bogdán lett volna – tudtuk meg Lakatos Béla volt ácsi polgármestertől, a mozgalmat szervező négy politikus egyikétől. Legutóbb másfél hete tárgyaltak. Erre is alapozva mondja, hogy szerinte az öngyilkosságában nem volt szerepe sem a betegségének, sem pedig valami – egyébként a lakájmédia által gyalázatos módon pedzegetett – titokzatos telefonhívásnak. Cserdin tovább folytatnák az elkezdett munkát.

„Én nem keresem Bogdán László halálának az okait, de azt tudom, hogy nem csak a cigány társadalom, s nem is csak az egész ország veszített eltávozásával, nagy csapást szenvedett a cigányság társadalmi elfogadottsága is” – szögezte le a Hírklikk megkeresésére Lakatos Béla, aki leszögezte: a barátja (mert hogy kölcsönösen tisztelték és barátként tekintették egymást) nagyon tiszta ember volt.

Egy konkrét példát is említett erre a közelmúltból. Kapott 800 ezer forintot a YouTube-tól (a hirdetések után), s ő ahelyett, hogy magának tartotta volna azt meg (hiszen ő sem volt gazdag ember), élelmiszereket vásárolt az egész pénzen és elosztogatta a pécsi és a környékbeli települések szegény romái között, enyhítendő a járvány miatti mélyülő nélkülözésen.

Persze – tette hozzá – a cigány emberekben is van egyfajta irigység, s így nem mindenki nézte jó szemmel Bogdán László tevékenységét, sikereit. „Tény, hogy nyersen fogalmazott, de amit mondott, az mindig ült, mindig igaz volt”. Bogdán legfontosabb mondata szerinte az volt, hogy „Magyarország nem fekete, vagy fehér. Attól szép a nemzet, hogy sokszínű”. Magyarországnak végre meg kellene tanulnia ezt – hangsúlyozta. 

„Bogdán László is tudta, amit én is megtapasztaltam, de talán én – gyakorlottabb politikusként – már jobban viseltem, hogy mi mindig belefutunk a falba...hiába teszünk le az asztalra háromszor-négyszer annyit, mint amennyit kell, ha csak egyet hibázunk, máris ránk húzzák a vizes lepedőt” –  fejtegette. 

Politikai szerepet nem akart vállalni, pedig az összes párt megkereste őt – mondta el Lakatos a Hírklikknek, ugyanakkor elkezdett szervezni egy olyan országos mozgalmat, amelynek célja a vidéki szegények – romák és nem romák – segítése. Lakatos egyike a négy szervezőnek – Bogdán László mellett Kolompár Orbán magyarországi roma aktivista, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és Balogh József korábbi önkormányzati tag.

A mozgalom Cserdire épült volna, arca Bogdán László lett volna. Még folyt a tervezgetés, legutóbb másfél hete ültek össze az alapítók, s abban állapodtak meg, hogy augusztusban indulnak el. A kiindulási pont az volt, hogy a cserdi mintára, országosan, egy csomó településen el lehetne kezdeni hasonló munkát, mint Bogdán falujában. A helyi földek kihasználására, helyi terményekre alapozva akartak építeni.

Nem teljesen „szűz” a terep, hiszen – mondta Lakatos, aki azóta, hogy 2018-ban lemondott az ácsi polgármesteri posztról rendre járja az országot, s első kézből tapasztalta meg, hogy – több roma településen is folyik roma polgármesterek irányításával hasonló munka. „Bogdán soha nem akarta pozícionálni magát, nem akart ennek a mozgalomnak sem az elnöke lenni, de kénytelen volt belátni, hogy nekünk, önmagunknak kell megteremtenünk a változást, hiszen egyetlen politikai párt sem vállalta fel az ügyet”.

Mi lesz most Cserdivel? – kérdeztük Lakatos Bélát, aki szerint a helyiekkel fognak erről többen egyeztetni. „Hiszen van egy modell, van egy folyamatban lévő beruházás, sok-sok ember munkájáról, megélhetéséről van szó, s ezt mindenképpen tovább kell vinni.”  Szerinte vannak helyiek – romák és nem romák –, akik segítőtársai voltak Bogdánnak, közülük valaki átveheti a helyét.

„Mindenképpen lépni kell, egyébként is nagyon rossz lenne az üzenete, ha elsorvadna Bogdán munkája, hiszen azt sugallná, hogy egyetlen emberhez kapcsolódik az, ami Cserdiben történt”.

A sajtóban máris elterjedt, hogy betegsége, illetve egy titokzatos telefonhívás miatt lett öngyilkos Bogdán László. Lakatos – kérdésünkre – határozottan cáfolta, hogy a telefonhívásnak köze volt hozzá. Mint elmondta, ezt Bogdán egyik közeli barátjától tudja. A betegségéről pedig soha nem beszélt, azt soha nem úgy kezelte, mint egy olyan állapotot, amely összetörné őt. Még akkor sem, amikor olyan másfél-két éve kórházba került, s volt egy súlyosabb műtétje is.  „Nem hiszem, hogy ez közrejátszott volna abban, hogy ezt az utat választotta” – szögezte le. Mint mondta: a legutolsó, másfél héttel ezelőtti találkozásuknál is csak a tervekről tárgyaltak.