Ausztriában bírálják a kancellárt, amiért Orbánékat mentegette

HírKlikk 2021. szeptember 20. 19:15 2021. szept. 20. 19:15

Sebastian Kurz védelmébe vette Budapestet és Varsót. A szociáldemokraták szerint ez az osztrák külpolitika mélypontja.

„Helytelen, hogy mindig csak Magyarországról és Lengyelországról beszélünk” – mondta az osztrák kancellár a német Funke Médiacsoportnak és a francia Ouest-France napilapnak. Sebastian Kurz az uniós jogállamisági vitában méltányosabb hozzáállást szorgalmaz a magyar és a lengyel kormány esetében. Úgy véli, a jogállamiság és az európai alapértékek megtartása döntő fontosságú az EU fennmaradásához, de ezek minden államra egyformán érvényesek.

A Népszava a Die Presse alapján azt írta, Sebastian Kurz mostani nyilatkozatát a szociáldemokraták úgy értékelték, az emberi jogokról és a jogállamról zajló vitában a tekintélyuralmi magyar és lengyel kormány oldalára áll. Ártalmatlannak próbálja feltüntetni Budapest és Varsó politikáját, miközben mindkettő visszaszorítja a sajtószabadságot, a demokráciát, támadja az LMBT-közösség jogait. Az SPÖ Európa-ügyi szóvivője úgy fogalmazott, a kancellár véleménye mélypontot jelent az osztrák külpolitikában, hiszen korábban a Néppárt is azon a véleményen volt, hogy az európai normákat minden tagnak be kell tartania.

A NEOS osztrák ellenzéki párt úgy foglalt állást, hogy Kurz szembemegy sok tagállammal, amely próbálja megőrizni a jogállamot az unión belül.

Forrás: Népszava