Az Alex Soros elleni uszítással foglalkozik egy német LMBTQ-portál

HírKlikk 2023. június 23. 20:55 2023. jún. 23. 20:55

Számos sajtóorgánum beszámolt az utóbbi napokban arról, hogy a jobboldali magyar kormány LMBTQ-ellenes kampányt indított Soros György fia, Alex Soros ellen. A Queer.de német LMBTQ-portál szerint miután Soros György átadta a fiának az alapítványa vezetését, Alex lett az új ellenségkép, és ez kiváló példa arra, hogyan működik az Orbánhoz hűséges média hangulatkeltése. Soros a szélsőjobboldali magyar kormány számára éveken át az első számú közellenség volt. Az uszítás azonban nyomban Alex fia ellen irányult, amint Soros átadta a befolyásos alapítványai vezetését a fiának.

Soros György a demokráciát, a jó kormányzást, és a liberális politikai kezdeményezéseket támogatja az alapítványaival, a jobboldaliak és a populisták számára éppen ezért a gyűlölet célpontja. Egyben sötét machinációkkal vádolják. Mivel zsidó, folyamatosan ki van téve antiszemita támadásoknak is: a magyar kormány például azzal vádolja, hogy el akarja árasztani Európát migránsokkal, mert az alapítványa fellépett a menekültek jogaiért. A Queer.de idézi Krekó Pétert, aki szerint Soros Györgyöt a magyar kormány afféle fő ellenséggé tette, aki mindenről tehet a magas inflációtól az ország külpolitikai elszigeteltségéig. 

Orbán az elsők között kommentálta az alapítvány átadását – írta a német portál, emlékeztetve egyben a kormányfő Twitteren megjelent, „A Keresztapa” című filmből vett fotót tartalmazó bejegyzésére. 

Kovács Zoltán szóvivőt is idézte, aki kifejtette: Soros „egy vagyont költött arra, hogy megkísérelje befolyásolni az eseményeket, közöttük a választásokat... és mindezt demokratikus mandátum nélkül tette, a hálózata képviselőit soha nem választották, bizonyos értelemben azt lehet mondani, hogy szinte maffiát alkotnak”. 

A további reagálások a kormánybarát magyar sajtó hatósugarát és módszereit mutatják – mutat rá a portál, megállapítva: független, kritikus sajtó már alig létezik az országban.

A kormány sajtója híreszteléseket terjeszt Alex Soros szexuális orientációjáról – ezzel kapcsolatban a cikk az Origót idézte, amely olyan fényképet közölt, amelyen Alex Soros egy másik férfival látható. Az Origo az illetőt Soros partnerének nevezte, s azt írta, hogy „gyakran ölelkeznek és kéz a kézben járnak”, ami „nyilvánvalóan az ifjú Soros LMBTQ-propagandája”. Az Origo állítását aztán a közszolgálati televízió fő híradóműsora is közölte – emlékeztet a német portál, megjegyezve: a magyar kormánypárti sajtó már 2018-ban is közölt egy hamis hírt, amely szerint Alex Sorost látták a budapesti Pride felvonuláson.

A kormányhoz közelálló különféle intézetek is szívesen kürtölik a kormány LMBTQ-ellenes kampányát – állapítja meg a cikk, példaként hozva fel, hogy Fritz Tamás különféle írásaiban foglalkozott az ifjabb Soros szexuális orientációjával. Egy ponton azt írta, hogy „a fiú még radikálisabb mint az apja, amikor egy világkormányról, a kötelező oltásokról, vagy a terhesség-megszakításról van szó”

A közösségi oldalakon is összehangolt hangulatkeltés folyik. A hagyományos hírforrások mellett – amelyekre sok magyar hagyatkozik – a kormányhoz hű szerzőkből szerveződött Megafon csoport a közösségi oldalakon aktív. Nem világos, ki finanszírozza a csoportot. Annyi azonban bizonyos, hogy a Megafon euró-milliókat költ politikai hirdetésekre például a Facebookon, de a YouTube-on is.  

Deák Dániel például azt írta ezen a felületen, hogy Alex Soros „le akarja rombolni a hazánkat”, egyben figyelmeztetett, hogy a Soros-alapítványok a fiatalabb vezető alatt megerősödhetnek.

Krekó Péter szerint az Alex Sorosról szóló tájékoztatás nagyon egyoldalú, s ügyet sem vet arra, hogy az ifjabb Soros találkozott jobboldali politikusokkal is, köztük Sebastian Kurz volt osztrák kancellárral, vagy Aleksandar Vučić szerb elnökkel. A magyar politológus arra számít, hogy a fiút úgy kezelik majd, mint az apját: „A kormány retorikai kártyavárát Soros Györgyre építették, nélküle összeomlana. Várható volt tehát, hogy a retorika akkor is fennmarad, ha Alex Soros lép az előtérbe”.