Az amerikai nagykövet bírálta Szijjártó újabb oroszországi útját

HírKlikk 2024. október 11. 14:05 2024. okt. 11. 14:05

David Pressman felhánytorgatta Szijjártó Péternek, hogy csütörtökön 11. alkalommal utazott Oroszországba az ukrajnai orosz invázió óta. A magyar külügyminiszter szerint ugyanakkor „a Gazprommal való együttműködés nemcsak a versenyképes árat, hanem az energiabiztonságot is jelenti."

Rövid, de velős Facebook-posztban reagált az Egyesült Államok budapesti nagykövete Szijjártó Péter csütörtöki szentpétervári látogatására. „Magyarország külügyminisztere ma 11. alkalommal utazott Oroszországba az ukrajnai teljes körű orosz invázió óta – nem a békét, hanem a profitot hajszolva" – írta David Pressman.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórum 2024 csütörtöki plenáris ülésén vett részt, amelyen az MVM és a Gazprom vállalat kiegészítő kereskedelmi szerződést írt alá. Szijjártó szerint a megállapodásnak köszönhetően „továbbra is versenyképes áron érkezik majd az orosz földgáz Magyarországra", idén 6,7 milliárd köbméter.

Szijjártó a Facebookon azt írta, a „magyar kormánynak az a feladata és kötelessége, hogy az ország energiaellátása egyrészt hosszú távon biztonságban legyen, másrészt pedig ez olyan versenyképes áron történjen, amely lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményének fenntartását. A földgázellátás esetében erre a két szempontra a garancia Magyarország és Oroszország, illetve Magyarország és a Gazprom korrekt együttműködése."

„Ha tetszik, ha nem a realitás az, hogy hazánk biztonságos és kedvező áron történő földgázellátása nem lehetséges az Oroszországgal való együttműködés nélkül. Vajon kinek az érdekét szolgálná ennek az együttműködésnek a feladása?" – tette fel a kérdést a külügyminiszter.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom