Az Állami Számvevőszék a párt öklévé vált

Vásárhelyi Mária 2020. szeptember 10. 05:30 2020. szept. 10. 05:30

A rendszerváltást követően kiépülő jogállam szakmailag legszínvonalasabb, legátláthatóbb, a nyilvánosság számára legnyitottabb intézménye az Állami Számvevőszék volt. Az intézmény igazgatója a kezdetektől Hagelmayer István volt, a kiváló pénzügyi-számviteli szakember, tanszékvezető egyetemi tanár, közgazdaságtudományi tanulmányaim legizgalmasabb előadója és legkorszerűbb tankönyvének szerzője. Magasan képzett, nemzetközileg is elismert pénzügyi szakemberek sora került ki az általa vezetett tanszékről, és ő maga is nemzetközileg elismert szaktekintély volt. Az ÁSZ működése minden szempontból mintaszerű volt, szakmailag kifogástalan, független és megvesztegethetetlen, nyilvánosan működő intézményt épített fel Hagelmayer.

Az őt követő intézményvezetők idején az ÁSZ egyre kevésbé átláthatóan, függetlenül és szakmai szempontok alapján működőtt, fokozatosan veszítette el szakmai presztízsét. Amióta pedig 2011-ben Domokos László fideszes pártkatona került az intézmény élére, azóta autonóm, demokratikus intézményből a párt öklévé vált.

A volt fideszes országgyűlési képviselő személyében olyan, szakmailag alkalmatlan ember került az ÁSZ élére, aki a 1998 és 2002 között kizárólag különböző politikai funkciói halmozásából (tiszteletdíj, jutalom, költségtérítés stb.) 110 millió forint jövedelemre tett szert (ez az összeg ma legalább a háromszorosát éri), és így ő lett a parlament legjobban kereső képviselője, és aki a Békés megyei önkormányzat elnökeként – pártja buzdítására – a számviteli, költségvetési- és önkormányzati törvényt megsértve, 9.2 milliárd értékű kötvényt bocsátott ki (kösz, Tamás Bod).

Demokratikus jogállamokban elképzelhetetlen, hogy a költségvetési intézmények működését ellenőrző szervezet élére egy pártkatonát nevezzenek ki, hiszen az ÁSZ feladata többek között éppen a pártok gazdálkodásának ellenőrzése.

Domokos azonban a független és szakszerű ellenőrzés helyett, kezdettől a kormánypárt ökleként vezeti az intézményt, amely minden esetben lesújt, amikor a Fidesznek a szokásos vádaskodásokkal, lejáratókampányokkal, hazudozással nem sikerül ellehetetlenítenie, szétvernie egy-egy, a kormánypártok útjában álló intézményt.

Eddig a kormánypártokra veszélyes ellenzéki pártok működését próbálta ellehetetleníteni, indokolhatatlan és elképesztő mértékű büntetésekkel, most, hogy a #SZFE ellen indított romboló hadművelet megtorpanni látszik, a számvevőszék ismét hadrendbe áll, hogy koholt kifogásokkal megpróbálja elgáncsolni az egyetem működését, és megtörni a diákok ellenállását. Ám jól láthatóan, még ahhoz sincs meg a kellő szakmai felkészültségük, hogy legalább a kivülálló számára valami elfogadható koholmányt tákoljanak össze.

Ám, szemben az ellenzéki pártokkal, amelyek számomra mindmáig érthetetlen módon, gyorsan beletörődtek a nyilvánvalóan kizárólag politikai szempontok által motivált, hatalmas büntetések kifizetésébe, az #SZFE gazdasági ellehetetlenítésébe talán beletörik a kormánypárt bicskája.