Az Audi vezetői magánprogramokon nem keveredtek Borkaiékkal

NVZS 2019. október 10. 06:22 2019. okt. 10. 06:22

„Az Audi Hungaria nem vásárolt fölterületet az első Logisztikai Központjának 2012-es megvalósításához...semmilyen szerepe nem volt a terület korábbi átminősítésének hatósági eljárásában, és semmilyen befolyása nem volt erre az eljárásra” – reagált megkeresésünkre az Audi sajtóosztálya. Azt kérdeztük a cégtől, hogy „mit szólnak az elmúlt napokban kiderült korrupciós ügyhöz, amibe az Audi neve is belekeveredett, hiszen a cég vette meg a korrupció (egyik) tárgyát képező telket?”. Azt is leszögezték, hogy „magánprogramokon az Audi Hungaria vállalatvezetősége nem vett részt a városvezetéssel sem külföldön, sem belföldön”.

A pár napja kirobbant és az elmúlt napokban egyre terebélyesedő Borkai-botrány egyik szála az a többlépcsős, évekkel ezelőtti – erőteljesen korrupció-gyanús – telekügylet, amelynek a végén az Audié lett egy korábban szántóként nyilvántartott telek, amelyen felépült a német multinacionális cég logisztikai központja (az ügyletről lásd a cikk végén írásunkat). Emiatt gondoltuk logikusnak megkeresni a céget, amelynek a neve így vagy úgy, de belekeveredett a botrányba.

A cég gyors és egyértelmű választ adott a feltett kérdésünkre. Mint írták, ők nem vásároltak földterületet, egy nyílt pályázaton kiválasztott beruházó vette azt meg és építette fel „a kiírásnak megfelelően” az Audi Hungaria külső Logisztikai Központját.

„A Logisztikai Központot a beruházó üzemeltette és adta bérbe az Audi Hungariának” – folytatódik a válasz, amelyben az is olvasható, hogy a Logisztikai Központ egy olyan területen épült meg, amely az építkezés kezdetekor iparterületként volt besorolva. Ugyanakkor „az Audi Hungariának semmilyen szerepe nem volt a terület korábbi átminősítésének hatósági eljárásában, és semmilyen befolyása nem volt erre az eljárásra” – szögezte le a cég.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen kapcsolat fűzi a gyár vezetését Borkai Zsolt győri polgármesterhez és köréhez, azt a választ kaptuk, hogy „az Audi Hungaria az alapítása óta konstruktív munkakapcsolatban van a mindenkori városvezetéssel”. Továbbmenve, azt is szerettük volna megtudni, hogy előfordult-e, hogy közös magánprogramon vettek részt a gyár vezetői és Borkai Zsolt, illetve emberei, akár idehaza, akár külföldön? „Magánprogramokon az Audi Hungaria vállalatvezetősége nem vett részt a városvezetéssel sem külföldön, sem belföldön” – szögezték le, hozzátéve: „a vállalat által szponzorált rendezvényeken (pl. Győri Nyár zárókoncert, Győri Balett előadásai, Audi ETO KC női kézilabda-mérkőzések) részt vesznek a vállalat vezetői, illetve ezeken a rendezvényeken esetenként a város vezetői is a résztvevők között szerepelnek”.

Az a bizonyos telek

Az év elején a hvg.hu, majd annak alapján a G7 a mostani botrány kirobbanása után aktualizálva foglalkozott ezzel a bizonyos telekügylettel. Aminek a lényege, hogy Borkai közeli ismerőse, Rákosfalvy Zoltán, a mostani képeken és videókon is feltűnő ügyvéd, illetve egy hozzá köthető cég szerezte meg még az évtized elején a győri ipari parknál lévő szántóföldeket, amelyeknek néhány hónappal később a földhivatal engedélyezte „más célú végleges hasznosítását ipari-kereskedelmi terület kialakítása céljából”. Ez az a földterület, amelyen utóbb felépült az Audi logisztikai központja, amit bérelt, majd  2014-ben vett meg az Audi. (A többlépcsős ügylet részleteit, a szereplőket a hvg.hu és a g7 részletesen bemutatja.)