Az Egészségügyi Felügyelet helyreállítását szorgalmazza az MSZP

HírKlikk 2020. február 27. 10:16 2020. feb. 27. 10:16

Egyre többen – köztük csecsemők – halnak meg az egészségügy tragikus állapota miatt – már nagyobb a kórházi fertőzések miatti elhalálozások száma, mint a közúti balesetben elhunytaké. Az embereknek, a tb-fizetőknek joguk van a rendes ellátáshoz, mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, szerda este, az ATV Start című műsorában.

„Az emberek szerint az egészségügy a legnagyobb probléma ma Magyarországon: pereskedni kell a növekvő várólisták és kórházi fertőzésben elhunytak száma miatt. Ezt a felügyelet nagyon szépen rendben tartotta, de azt is, hogy milyen felszereltség van” – emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó a szocialista kormány alatt jól működő intézményre, amit a Fidesz nagyjából tíz éve szüntetett meg.

„Az emberek fizetnek tb-t, ezért joggal elvárják az államtól, hogy megfelelő ellátást biztosítson számukra. Ezzel szemben, tíz éve egyre rosszabb az egészségügy helyzete, és ráadásul, ha baj van, még az adatokat is eltitkolják” – tette hozzá.

A szocialisták szerint, kiemelten fontos, hogy egyfelől létezzenek az emberek jogait betartató szervek, mint az ügyészség, a bíróság, vagy a betegjogokat védő Egészségügyi Felügyelet, és az is, hogy ezek a hivatalok függetlenek maradjanak. „2012-ben még az ombudsman is kimondta, hogy Magyarországon megszűnt a betegjog, mivel ezt az intézetet megszüntették. Látszik az alaphozzáállás ma is: amikor az államtitkár 15 napig nem válaszol nekem egy megkeresésre, rá kell szólni, hogy neki is be kellene tartani a törvényeket…”

„Ma Magyarországon 30-40.000 ember hal meg évente csak azért, mert nem tud hozzáférni az ellátáshoz” – ismertette Bangóné a romló helyzet döbbenetes számait. „Kórházi fertőzésekben ma már többen halnak meg, mint közúti balesetekben. Ilyen nem fordulhat elő! A csecsemőhalálok egyik vezető oka is ma már a kórházi fertőzés. Erről beszélünk a XXI. században”.

Végezetül a szocialista politikus elmondta, azért is kellenek ezek a hivatalos szervek, mert a magyar lakosságnak joga van tudni, hogy milyen hivatalhoz forduljon, joga van az egészségügy valós helyzetének ismeretéhez a kormánypropagandával szemben, valamint a jogorvoslathoz műhibák és egyéb sérelmek esetén.

Forrás: Hírklikk