Az élelmiszerpazarlás csökkentésére ad tanácsot a NÉBIH
Élelmiszertartalékolási útmutatót állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ingyenesen letölthető kiadvány gyakorlati tanácsokat tartalmaz, amelyek nem csak veszélyhelyzetekben hasznosak, de hatékonyan segítik a tudatos otthoni „készletgazdálkodást", így az élelmiszer-pazarlás csökkentését is – közölte a hivatal csütörtökön.
A közleményben felidézték: májusi „karantén-kutatásukból" kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszer-tartalékot igyekezett felhalmozni. Ez a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszer-tartalékkal, valamint a heti egyszeri, vagy még ritkább, esetleg online bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a koronavírus megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.
A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek, ezért állította össze a Nébih az útmutatót. A kiadvány hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz egyebek mellett az otthoni élelmisze-rtartalék összetételére, tárolására, felhasználására és az élelmiszer-hulladék keletkezésének elkerülésére.