Az ELTE Szociológia Doktori Iskola is tiltakozik a „homofób-törvény” ellen

HírKlikk 2021. június 17. 20:30 2021. jún. 17. 20:30

A jeles tudósokból álló oktatási intézmény szerdai közleményében határozottan foglal állást a kormány által elfogadott és immár nemzetközi felháborodást keltő törvénnyel szemben, amivel diszkrimináló megkülönböztetést tesznek a meleg állampolgárokat érintő témákkal s így a személyükkel kapcsolatban.

A többek között Csepeli György és Örkény Antal által is aláírt közleményükben leszögezik, hogy az országgyűlés által a kedden elfogadott, úgynevezett pedofília-ellenes törvény összemossa a pedofíliát (amelynek esetében kiskorúak válnak erőszak áldozatává) a homoszexualitással és a nem önálló megválasztásával vagy meghatározásával (ahol két ember kölcsönös párválasztásáról, illetve egy személy önrendelkezési jogáról van szó, és nincsenek áldozatok). 

Álláspontjuk szerint „a törvény ezért megbélyegző és társadalmi csoportok elleni gyűlöletkeltésre alkalmas. Történelmi tapasztalatokból tudjuk, milyen szörnyű következményekre vezethet a politikai – jogi eszközökkel felkorbácsolt, az ország lakóinak egy beazonosítható csoportja ellen irányuló gyűlölet.

De azt is tudjuk történelmi tapasztalatokból, hogy a társadalomban felkeltett megbélyegzés, kirekesztés és gyűlölet – különösen, ha ennek eszközévé teszik az iskolarendszert és a médiát is – milyen gyorsan képes a társadalommal foglalkozó tudományokban megjelenni.

Ezért, mint a Magyarországon működő egyik legnagyobb társadalomtudósokat, egyetemi oktatókat és szakértőket képző doktori iskola vezetői, szeretnénk világossá tenni, hogy nálunk ez nem fog megtörténni. Ahogyan eddig is, ezután is szívesen látunk minden hallgatót, oktatót, témavezetőt, függetlenül attól, hogy az LMBTQI közösséghez tartoznak-e és nem alkalmazunk sem preferenciát sem diszpreferenciát az LMBTQI kutatási témák megválasztásával kapcsolatban.”

A 2000-ben alapított intézmény vezető munkatársai közül a fenti közleményt aláírta Rudas Tamás, az ELTE TÁTK Szociológia Doktori Iskola vezetője; Orosz Éva, a Társadalom- és Szociálpolitika Doktori Program vezetője; Örkény Antal, a Szociológia Doktori Program vezetője; Csepeli György, az Interdiszciplináris Társadalomkutatások Doktori Program vezetője, valamint Majtényi Balázs, a Nemzetközi Tanulmányok Doktori Program vezetője.

 
Forrás: Hírklikk