Az évszázad nyugdíjas átverése

NVZS 2019. július 13. 15:01 2019. júl. 13. 15:01

Szemfényvesztés, átverés, mellébeszélés – ez jellemzi azokat a lózungokat, amelyeket a Fidesz gyűjtött egy csokorba és tett közzé a nagymamák világnapja alkalmából – derül ki mindabból, amit Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke mondott portálunknak, reagálva a kormány mai közleményére. A kormány szerint minden szép és jó, s amíg ők vannak hatalmon, addig mindig meg lesznek becsülve az idősek. A valóság azért nem egészen ez.

Mint beszámoltunk róla, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ma közleményében részben a nagyszülők megbecsülését jelző kormányzati intézkedésekkel, részben pedig a nyugdíjasok érdekében tett lépésekkel büszkélkedik. Az előbbi keretében a nők 40 programot és a jövőre életbe lépő nagyszülői gyedet említik; a nyugdíjasok helyzetét ecsetelve pedig az írják, hogy „az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági teljesítményének köszönhetően több mint 33 százalékkal nőttek a nyugdíjak, 2016 decembere óta a nyugdíjasok és az egyéb rendszeres nyugdíjszerű ellátásban részesülők nyugdíjprémiumot és Erzsébet-utalványt kaptak összesen mintegy 170 milliárd forint értékben”.

 „Az évszázad átverése” – sommásan így jellemezte a Nők 40 programot Korózs Lajos, amit azzal indokolt, hogy a kormány csak azt felejti el tudatni a lehetőséget fontolgatóktól és igénybe vevőktől, hogy ezzel hosszabb távon rosszul járnak.

„Vitathatatlan ugyan, hogy aki előbb el tud menni nyugdíjba az vásárol ezzel magának valami fajta szabadságot, de ha nem korhatárral vonul vissza, akkor nagyságrenddel alacsonyabb lesz az ellátása, mint annak, aki ugyanannyi szolgálati idővel tette ezt; ráadásul minél tovább él valaki, a rárakódó emelések miatt még inkább érezhető lesz ez a különbség” – mutatott rá. A hivatalos adatok szerint egyébként 254 ezer nő vette eddig igénybe a Nők 40 kínálta lehetőséget.

„Ugyanilyen szemfényvesztés a jövőre életbe lépő nagyszülői gyed, aminek egy fontos feltételét sem nagyon propagálja a kormány, sőt, a plakátokon pont hogy nem ezt sugallja: a nagyszülői gyedet ugyanis csak azok vehetik majd igénybe, akik még aktív állományban vannak, miközben a plakátokon hetven-hetvenöt év körüli emberekkel hirdetik” – hívja fel a figyelmet Korózs, egy példával érzékeltetve, mennyire rosszul jár az, aki ezt választja majd: ha valaki két évvel a nyugdíjjogosultsági korhatárának az elérése előtt elmegy nagyszülői gyedre, annak ugyan a szolgálati időbe be fog számítani a gyermekgondozási díjon töltött idő, de nem a fizetésének megfelelő összeget, hanem csak –  átlagfizetés esetén – 208 ezer forintot – kap havonta, és ez lefelé fogja húzni a majdani nyugdíjának az összegét.

„De hasonlóképpen óriási átverés azzal büszkélkedni, hogy mennyivel emelkedtek a nyugdíjak” – szögezte le a szocialista szakpolitikus, aki szerint a kormány jogos pénztől fosztja meg a nyugdíjasokat: az idén az Orbánék által eltörölt svájci vegyes indexálással 7 százalékos emelés járt volna a nyugdíjasoknak, akik ehelyett kaptak 2,7 százalékosat.

Ugyanis a bérektől már nagyon elszakadtak és egyre inkább elszakadnak a nyugdíjak, például, ha két, teljesen egyforma pályát befutó ember közül az egyik három évvel korábban megy nyugdíjba, mint a másik, akkor mintegy harminc százalék különbség is lesz a megállapított nyugdíjuk között, a később nyugdíja menő javára.

„Nem véletlenül nyújtottam be a jövő évi költségvetési törvényhez azt a módosítót, amely visszahozta volna a vegyes indexálást, amire szükség lenne mivel az utóbbi években a tervezett inflációval emelt nyugdíjemelés látszólag ugyan biztosította a nyugdíjak reálértékét, de pozícióját nem, hiszen a nyugdíjaknál nagyobb béremelkedések miatt egyre mélyül a szakadék az aktívak és a nyugdíjasok között” – mondta, hozzáfűzve: hasonlóképpen leszavazta a kormánytöbbség a nyugdíjak sávos emelkedésére vonatkozó módosítóját is.

Ami pedig az idézett EMMI közlemény nyugdíjasok pluszjuttatására vonatkozó Erzsébet-utalványokat, és magát a nyugdíjprémiumot is illeti – Korózs szerint a mai infláció, s különösen az élelmiszerárak elszaladása mellett ez nem más, mint üveggyöngyök osztogatása.